Jako v hororu. Záhadnou zlatou kouli našli vědci na dně oceánu u pobřeží Aljašky. Teď ji zkoumají

9. září 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Bouře, hurikány, extrémní sucha i přívalové deště. Klimatické změny si s lidskou civilizací pohrávají jak mořský příboj s papírovou loďkou. Tyto změny se zatím nedaří lidstvu zastavit, ale i za pomoci české družice bude možné je monitorovat. Jedním z hlavních úkolů české družicové mise SOVA bude zpřesnit klimatické modely a předpovědi extrémního počasí. Satelit bude zkoumat procesy ve středních a vyšších vrstvách atmosféry, které dosud nebyly dostatečně popsány.

Japonsko vypustilo raketu H-2A, jejíž malý modul SLIM se pokusí přistát na Měsíci. Lunární modul SLIM vyvinula japonská vesmírná agentura JAXA za účelem testování technologií pro přesné přistání na měsíčním povrchu. Raketa vynesla také družici XRISM, která má pozorovat plazmu ve hvězdách a galaxiích.

Čtěte také

Vědci z Technické univerzity v Liberci vyvinuli žáruvzdorný materiál, který dokáže prodloužit odolnost konstrukcí při požáru, a usnadnit tak evakuaci osob. Materiál údajně až o desítky minut oddálí okamžik tavení kovu, a tedy i zhroucení stavby. Nový geopolymerní kompozit vydrží teploty až 1000 °C. Před požárem už zkušebně chrání např. ocelové nosníky plynového zásobníku v Praze-Satalicích.

Vědci z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR vynalezli postup, jak včas diagnostikovat virus napadající jahody. Díky tomu lze zvýšit produkci pěstovaných jahod. Takzvaný strawberry virus způsobuje až třetinový pokles úrody a téměř poloviční snížení počtu odnoží. 

Čtěte také

Vědci na dně oceánu u tichomořského pobřeží Aljašky objevili záhadnou zlatou kouli, která podle nich může být vejcem nakladeným neznámým mořským tvorem nebo mořskou houbou. Nyní objekt analyzuje americký Národní úřad pro oceán a atmosféru. Hladký objekt se zvláštním otvorem uprostřed byl nalezen v hloubce více než tří kilometrů pomocí dálkově řízeného podmořského průzkumníka.

Archeologové objevili v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku kostry staré přibližně 7000 let. Na lidské pozůstatky narazili stavbaři při pokládce inženýrských sítí pro již postavený rodinný dům. Nález oznámili pracovníkům Slováckého muzea, kteří se na místě v červenci a srpnu věnovali záchrannému archeologickému výzkumu. 

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související