Je radost, dívat se na krásný obraz. Ale ještě radostnější je, namalovat si svůj

2. březen 2019 10:07

Krédem Dany Činčarové, výtvarnice a lektorky, která vede kurzy relaxačního malování, jsou slova: radost je se na obraz dívat, ale radostnější je ho malovat. Také ve Vile Čerych v České Skalici se pravidelně scházejí lidé, kteří chtějí malovat. Přijít může kdokoliv, bez rozdílu věku i nadání. A nikdo neodejde zklamaný. 

Jak se přesvědčila i redaktorka Romana Pacáková, tady jde o absolutní radost z tvorby, pohodu a uvolnění. Paní Dana totiž vždy najde nějaký výtvarný trik, pomocí kterého pomůže všem účastníkům docílit kýženého výsledku za cenu minimálního úsilí.

Výtvarnice a lektorka Činčarová se svým obrazem

Tématem relaxačního malování ve Vile Čerych v České Skalici byly tentokrát Labutě. Připlouvají k sobě a jejich siluety tvoří symbol srdce. V mnoha světových kulturách zároveň labutě představují lásku, cit a oddanost, protože spolu jeden pár zůstává celý život.

Malování je krásný stav, kdy nevnímáme čas, okolí ani starosti. Jsme ponořeni v radostném tvoření, které generuje pocit štěstí.
Dana Činčarová, výtvarnice a lektorka kurzů relaxačního malování

Jako výtvarný materiál se skvěle hodí suchý pastel, kterým obraz snadno vystínuje i začátečník a může k tomu využít hravý způsob roztírání barvy za pomocí prstů, což je právě ta úžasná tvůrčí relaxace. Účastníci kurzu tak zažijí radost ze hry s barvami, která s sebou nese uvolnění a postupně také odvahu malovat složitější věci.

Relaxační malování je potěšení

Lektorka Dana Činčarová využívá při výuce vlastní metodu malování, díky které je schopen namalovat obraz každý, bez rozdílu věku i nadání. K tomu jí pomohlo zajisté i to, že vystudovala Střední uměleckou školu Václava Hollara v Praze, obor „propagační výtvarnictví a grafika", která se zaměřuje více na stylizovanou tvorbu, než na klasickou malbu.

Věnuje se také ilustrační a scénické tvorbě pro děti, komerční grafice, velkoprostorové malbě v interiérech, kaligrafii, zenové štětcové malbě a action paintingu v podobě živých vstoupení, kdy maluje podle rytmu hudby.

Relaxační malování ve Vile Čerych

Letitá praxe ji přivedla k poznání, že každý člověk má v sobě ukrytou schopnost malovat, kterou lze probudit v jakémkoliv věku. Malování je krásný stav, kdy nevnímáme čas, okolí ani starosti, neboť jsme plně ponořeni v radostném tvoření. A tvoření generuje pocit štěstí.

Další setkání s výtvarnem pod vedení Dany Činčarové se bude konat v pátek 15. března 2019 od 17:30 hodin, a také v sobotu 16. března od 9 hodin. Tématem bude modrý motýl Blue morpho.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související