Jiřina Bohdalová ke konci divadelní kariéry: Zanechala jsem tu něco, co se věky neudusí

9. říjen 2023 09:35

Jiřina Bohdalová převzala v neděli večer na Dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana v Ostrově na Karlovarsku cenu Zlatá buřinka. Herečku, oceněnou za zvláštní přínos v oblasti dětského filmu, přišly pozdravit na náměstí Míru před ostrovský kulturní dům stovky lidí.

Jiřina Bohdalová připomněla jako jednu z nejznámějších pohádek, ve které hrála, Nesmrtelnou tetu režiséra Zdeňka Zelenky. Před zaplněným náměstím zavzpomínala na postavy z večerníčku Pohádky z mechu a kapradí, které namluvila.

„Tuhle jsem jela vozem, a pustila jsem si Křemílka a Vochomůrku. Řekla jsem si, že jsem to dělala dobře. Můj hlas byl mladý a dal se krásně modulovat. Jsem na to pyšná. Zanechala jsem tu něco, co se věky neudusí,“ řekla herečka Jiřina Bohdalová, která před několika dny ukončila ve svých 92 letech divadelní kariéru.

„Já už bych to po embólii plic neudýchala. Člověk má vědět, kdy má odejít,“ svěřila se v Ostrově. Diváci by herečku ale měli dál vídat v televizi a ve filmu. „Já už musím odjet, zítra mě čeká práce,“ rozloučila se po slavnostním zahájení v ostrovském kulturním domě. Nedávno dokončila natáčení filmu režiséra Jiřího Stracha Svatá, který bude vysílat Česká televize příští rok.

Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana v Ostrově na Karlovarsku pokračuje až do pátku, a kromě uvedení filmů jako Děti Nagana nebo Největší dar připomíná 50 let od premiéry pohádky Tři oříšky pro Popelku a 40 let od vzniku seriálu Návštěvníci.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio