Jitro oslnilo Austrálii! Zlatá královéhradecká děvčata sklidila u protinožců obdiv

9. říjen 2018

Zlatou plaketu z Mezinárodního hudebního festivalu v australské Sydney dovezl domů do východočeské metropole Královéhradecký dětský sbor Jitro. V rámci soutěžní části programu získal sbor 38 děvčat pod vedením prof. Jiřího Skopala nejvíce bodů ze všech soutěžících. 

Naším hostem je prof. Jiří Skopal, sbormistr Královéhradeckého dětského sboru Jitro, jehož paprsky, jak jsem četl v jednom krásném článku, oslnily na dokonce i Austrálii. Pane profesore jsem moc rád, že jste přišel i přesto, že jste se pozdě v noci vrátili z Brna. Kde jste koncertovali?
Zpívali jsme v Besedním domě a byl to pro nás takový prestižní koncert, protože to byl zahajovací koncert koncertní řady Českého filharmonického sboru Brno. A tam si každého jen tak nepozvou.

prof. Jiří Skopal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takže opět velký úspěch.
Pro nás to byla pocta.

Po prázdninách jste tedy už zase v plné formě a vykročili jste do nové sezony. My se k ní určitě ještě dostaneme. Ale teď mě zajímá Austrálie. Vy jste tam odletěli 28. června. Pro Jitro to bylo historicky první turné u protinožců. Tak jaké bylo?
Báječné. Bylo to opravdu krásné. Když jsme byli třeba poprvé v Hongkongu, tak to také pro nás byl zázrak. Když jsme byli poprvé v Americe, tak jsme byli oslněni a nadšeni, když jsme jeli lodí kolem Sochy svobody a ta země se nám otevřela. A pak jsme tam už byli 14krát, v Japonsku sedmkrát. Tak to nové teď opravdu byla Austrálie.

Byli jsme jediný sbor, který zpíval na každém koncertě jiný program. Všichni se připravovali na soutěž a všude opakovali to stejné.
prof. Jiří Skopal, sbormistr Královéhradeckého dětského sboru Jitro

Vy jste tam jeli na pozvání jednoho prestižního australského hudebního festivalu.
Ano, festivalu. Ale není to tak úplně na pozvání. Musí se bojovat, poslat nahrávky a oni si vyberou. Vybrali si z různých kontinentů a podle nahrávek také nás.

Je to festival nejen sborů, ale veškerých hudebních těles.
Je tam částečně i špičkový tanec. Ten byl hlavně z Číny. A orchestry zase spíše z Ameriky, ale také třeba z Hongkongu. Ale především sbory.

Snaha o dokonalou hudbu posílí vůli dětí. Získají vlastnosti, které pak využijí ve svém životě

Profesor Jiří Skopal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Královéhradecký dětský sbor Jitro je takovým broušeným diamantem mezi pěveckými sbory nejen u nás, ale i ve světě. Před 45 lety v roce 1973 sbor založil Josef Vrátil. Od roku 1977 však stojí v jeho čele umělecký vedoucí a sbormistr profesor Jiří Skopal.

Kolik to bylo pro vás celkem koncertů?
Pro nás? Já už to ani nespočítám. Myslím si, že byly čtyři a závěrečný koncert. Ten byl takovým překvapením. Na tom závěrečném koncertu vždy zpívá ten, který obdržel nejvíc bodů v soutěži.

Takže to byla i soutěžní přehlídka.
Byla to soutěž. Pro nás to byla hlavně soutěž. Takže jsme zpívali v opeře s folklorním programem, v krásném kostele s církevním programem a jako třetí přišla na řadu soutěž zase v úžasném sále, největší světové varhany, úžasné pódium, báječná akustika. Tam byla soutěž, na to jsme se připravovali nejvíc. A když nám oznámili, že budeme zpívat na tom závěrečném galakoncertě, tak už jsme tušili, že to dopadlo dobře.

Královéhradecký dětský sbor Jitro při koncertě v Austrálii

A byla z toho zlatá trojitá plaketa.
Na druhé straně je vždy těžké podruhé nést kůži na trh, zda se to podaří opět. Ta soutěž byla pro děti i pro mě prestižní a vyšlo to.

Jak se vám zpívalo ve slavné australské Opeře v Sydney? Je to architektonický skvost, který zná celý svět.
Pro téměř 2800 posluchačů. Tak za prvé je ta budova ohromující, je překrásná, čili se tu chcete fotit ze všech stran, když jsme tam byli na prohlídce. Zazpívali jsme i před koncertem, před tou Operou a během jedné písničky se na schodech sešlo 300 nebo 500 posluchačů. Všichni nás fotili a na mobily natáčeli. Už to mělo krásnou atmosféru, velký zážitek to byl.

Tyto neočekávané koncerty, kdy sbor nastoupí někde na nějakém prostranství, jsou vždy unikátní.
Bylo už zajímavé, když my jsme z hotelů vyrazili ve folklorním oblečení. Já, klavírista i děvčata. Tak jsme samozřejmě byli takovou raritou v metru i na tom korzu u Opery.

Vyzpívali jste zlatou plaketu a doslova oslnili nejen publikum, ale i hudební odborníky z celého světa. Měli jste čas i na poznání Austrálie? Byli jste tam 10 dní, ale určitě vám mezi vším tím zpíváním byl trošku čas něco vidět.
Tak za prvé to byly cesty. My jsme bydleli v centrů a dejme tomu 10 minut bylo k Opeře nebo k Andělskému sálu a na radnici, kde byl další sál. Tedy ty procházky a poznávání, na to čas byl. Stejně tak jsme se rozcházeli třeba na oběd na různé skupinky v okolí hotelu, což byly různé čtvrtě - korejská, čínská a vietnamská, prostě na všechno strany. A pak jsme jeli na dva větší výlety. Jeden byl asi 150 km ze Sydney do Modrých hor, kde je taková silueta tří sester. Ty hory byly k večeru opravdu modré, byl to zážitek. Po cestě jsme navštívili přírodní park, kde jsme mohli ve volné přírodě hladit klokany a koaly a fotit se s nimi. Všechna další zvířata pro nás byla exotická, zejména ptáci.

Krokodýly jste nehladili? To by asi člověk zkusil jen jednou.
Krokodýli jsme si nehladili. A poslední den jsme lodí stíhali velryby na moři. Asi dvě hodiny jsme pozorovali vodotrysk a jeli jsme blízko nich. Dvojicí velryb jsme sledovali z nějakých 30 metrů. Fotili jsme vše, co pleskalo o vodu a takový ten známý ocas, co plácne do vody. Tak to byl úžasný zážitek.

Královéhradecká děvčata si užila i plavbu po moři a pozorování velryb

Ohromný zážitek, velryby v Austrálii. A co nová koncertní sezona? Vy jste do ní vstoupili včerejším koncertem v Brně, jak jsme říkali. Co vás čeká dál?
V Brně jsme zpívali převážně onen australský program. Já se ještě vrátím k té Austrálii. Byli jsme jediný sbor, který zpíval na každém koncertě jiný program. Všichni ostatní se připravovali jen na soutěž a všude opakovali to stejné.

Čtěte takéKrálovéhradecký dětský sbor Jitro

Slyšel jsem, že vás z jiných sborů zastavovali a říkali, jak je možné, že máte na každý koncert jiný program.
Tedy čeká nás toho hodně. Nyní obě skupiny odjedou na soustředění na Bedřichovkou. 7. listopadu bych rád pozval, kdo má zájem, na náš podzimní koncert do sálu Filharmonie Hradec Králové. Ten začíná už v 18:00, protože tam zpívají i tři písničky děti ve věku šest, sedm let. Ale samozřejmě končí náš hlavní sbor a zpívají tam všechna naše oddělení. 27. listopadu zpíváme s Filharmonií Hradec Králové soudobou, velice těžkou skladbu v rámci Hudebního fóra. Potom odjedeme na turné do Německa a Francie. Bude to na 10 dní a máme koncerty až skoro na Riviéře a také v Bretani a kolem Lipska na zpáteční cestě. A pak přijdou na řadu galakoncerty v Hradci Králové. To začne 16. prosince. Zpíváme většinu koled, dvě samostatně a ostatní společně se sólisty, nebo se střídáme a podobně. Musíme se to naučit zpaměti a naprosto stejné koledy v jiném aranžmá týden předtím odzpívat ve Francii a v Německu, což nebude lehké. A potom máme ještě jeden koncert, na který bych mohl pozvat. A to je náš vánoční koncert všech oddělení Královéhradeckého dětského sboru Jitro. 19. prosince v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové.

prof. Jiří Skopal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

My vám samozřejmě držíme palce, ať se vše daří. Jako jste oslnili Austrálii, ať oslníte posluchače i doma. A těším se na další setkání se sbormistrem Královéhradeckého dětského pěveckého sboru Jitro, panem profesorem Jiřím Skopalem. Pozdravujte děvčata, na shledanou.
Vyřídím, děkuji a na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související