Josef Hiršal: Párkař. Literárně-hudební pásmo ze sbírky parodických básnických nápodob

1. duben 2024

„Padesátá léta byl čas, kdy čeští básníci skládali většinou ódy, oslavné zpěvy na tehdejší vůdce, na vítězství pracujícího lidu, na šťastnou komunistickou budoucnost. A právě tehdy k pobavení hrstky přátel vznikla řada nápodob zcela odlišného druhu. Jejich tématem byl hrdina, všední, nenápadný, byť užitečný: PÁRKAŘ,“ podotkl Josef Hiršal ke vzniku textů ze stejnojmenné sbírky. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Gabriela Vránová, Jan Hartl, Jiří Schwarz, Josef Červinka
Připravil: Václav Daněk
Hudba: složil Petr Mandel, hrají Jaroslava Eliášová a Ludvík Hašek
Režie: Josef Červinka
Natočeno: 1992

Jako básník debutoval Josef Hiršal (1920–2003) na začátku 40. let pod ochranou rukou Františka Halase. Po válce jako redaktor pracoval v řadě nakladatelství a souběžně se věnoval překladům. Po roce 1968 a zejména po podepsání Charty 77 nesměl Josef Hiršal publikovat a v těchto temných dobách spolupracoval s rozhlasovou stanicí Vltava – pod různými krycími jmény.

V Hiršalově obdivuhodné paměti i v hravém i experimentálním přístupu k poezii je možné spatřovat prazáklad sbírky Párkař, virtuózně parodující styl českých básníků – od Tháma po Holana. Společným tématem Hiršalových parodií byl párek, případně postava prodavače párků; sbírka vznikala v temných 50. letech.

Společnost (v čele s Jiřím Kolářem) sedící kolem mramorového kavárenského stolu se tehdy vesele při Hiršalově recitaci bavila, a doufejme, že se těmito „bezelstnými básnickými podvrhy ze lstivé nebásnické doby“ pobaví i posluchači Vltavy.

autor: Václav Daněk
Spustit audio