Stanislav Vodička: Čas šumí. Literárně-hudební pásmo z básnických próz uměleckého knihaře z Vysočiny

8. duben 2024

Stanislav Vodička se vyučil knihařskému řemeslu, které provozoval po 20 let v Tasově. Autor skvostných lyrických miniatur, přírodních črt, básní v próze, vzpomínkových zápisků i portrétů roztodivných obyvatel Vysočiny knižně debutoval až ve svých téměř sedmdesáti letech v roce 1979 souborem próz s teskným názvem Tam, kde usínají motýlové. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Valérie Zawadská a Josef Somr
Připravil: Miloš Doležal
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: 2010
Cyklus skladeb pro dvoje housle a violu Antonína Dvořáka Drobnosti v podání Josefa Suka, Ivana Ženatého a Jana Talicha vybral Jiří Litoš.

„Za Vodičkovou prvotinou se už tehdy dalo odhadnout úporné úsilí kontemplovat svět kolem sebe i v sobě, úsilí doprovázené touhou dopátrat se jeho smyslu skrze jeden lidský život i skrze život ostatních. (...) Jeho texty probleskuje poznání, že i příroda nemá jen svůj vnější čas, rozdělený do jara, léta, podzimu a zimy, ale že se v ní odehrává drama hlubší, podstatnější a překračující tato roční období. Tajemství v přírodě se mu stalo cestou k tajemství v člověku,“ napsal literární vědec Vladimír Binar, který se zásadní měrou podílel na vydání všech Vodičkových knih.

Řeka venku hučí, hlodá kameny a břehy, čas šumí a hlodá všecko.
Stanislav Vodička

Následoval soubor Planina ticha, výbor Na vzdušné pěšince a nakonec v roce 1990 sbírka zápisků Jepičí okamžiky, složená z textů-kartiček nalezených v autorově pozůstalosti. A k nim připočtěme podstatné svědectví Básník Jakub Deml v Tasově.

autor: Miloš Doležal
Spustit audio