Karlovarský kraj dá letos na obnovu památek rekordních 30 milionů korun

13. březen 2024 09:15

Na záchranu památek, památkově hodnotných objektů a movitých věcí rozdělí letos Karlovarský kraj rekordních 30 milionů korun. Je to o deset milionů korun více než loni. Důvodem je velký převis žádostí v požadované výši téměř 80 milionů korun.

Hejtmanství proto uvolnilo část prostředků z přebytku hospodaření z loňského roku. „K původně vyhrazeným 20 milionům jsme z přebytku hospodaření z loňského roku uvolnili ještě dalších deset milionů, abychom uspokojili co nejvíce žadatelů v maximální možné výši požadované dotace. Právě z důvodu obrovského převisu jsme museli přistoupit k poměrnému rozdělení alokované částky a podpořili tak žadatele dle našich možností,“ uvedla radní pro kulturu a památkovou péči Oľga Haláková (KDU-ČSL).

Kraj přijal a hodnotil 146 žádostí s celkovými finančními nároky 79 milionů korun. Poskytnutí dotace bylo navrženo u 130 z nich. Loni o dotace požádalo 110 subjektů s projekty za 49,8 milionů korun. Úspěšných jich nakonec bylo 79.

Dotace pomohou například se záchranou a obnovou goticko-renesančního domu v Horním Slavkově, restaurováním oltáře v kostele v Kynšperku nad Ohří nebo opravou a rekonstrukcí střechy na zámku Stružná. Podpoří také restaurování sloupu na Starém náměstí v Sokolově, obnovu městského opevnění na chebském hradě či dokončení obnovy Findlaterova altánu v Karlových Varech.

autoři: Jiřina Vůjtěchová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio