Karlovarský kraj připravuje odvodnění rašelinového pavilonu u Císařských lázní

26. březen 2024 10:15

Zchátralý rašelinový pavilon u Císařských lázní v Karlových Varech chce kraj zachránit. Navíc opět požádá o zařazení budovy na seznam chráněných památek. Pavilon sloužil původně jako technické zázemí Císařských lázní, dlouhá léta chátrá a v současné době je zakrytý plachtou.

Karlovarský kraj plánuje záchranu rašelinového pavilonu u Císařských lázní. Tato historická stavba, kdysi sloužící jako technické zázemí lázní. Už dlouhá léta chátrá a v současné době je zakrytá plachtou, aby se minimalizovalo další poškození.

Nyní se ale kraj rozhodl podniknout kroky k její záchraně. Plánuje nejen odvodnění objektu, ale také se opět pokusí o zařazení pavilonu na seznam chráněných památek, čímž by se zajistila jeho ochrana i v budoucnosti.

Hejtmanství vyčlení částku ve výši 13 milionů korun na zpracování dokumentace, která by měla posloužit k určení postupu pro odvodnění spodních pater pavilonu.

„V tuhle chvíli jsou tam poměrně vysoké přítoky, protože v bezprostřední blízkosti je řeka Teplá. Pokud to budeme chtít do budoucna rozumně využívat, budeme muset najít technické řešení tak, aby tam ta voda nevnikala a bylo to trvalé, abychom nemuseli čerpat a narušovat statiku toho objektu,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Jakobec z ODS.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio