Karlovarští zastupitelé schválili schodkový rozpočet

Karlovy Vary budou příští rok hospodařit se schodkovým rozpočtem ve výši zhruba 300 milionů korun. Město počítá v roce 2022 s příjmy 1,165 miliardy korun a výdaji ve výši jedné miliardy a 468 milionů korun. Schodek pokryje magistrát z vlastních zdrojů a částečně z úvěru. Rozpočet města už schválili zastupitelé.

Největší část investičních peněz by měla jít v příštím roce do komunikací, a to přes 170 milionů korun. Přes 50 milionů by mělo jít na školy a přes 40 milionů na opravy a modernizace sportovních a rekreačních areálů. Jedna z významných investic bude například opěrná zeď v Bezručově ulici nebo rekonstrukce festivalového mostu u hotelu Pupp.

Naopak kvůli omezeným příjmům muselo vedení města některé projekty odsunout, například projekt modernizace centra úpolových sportů. Plánovaná rekonstrukce atletického stadionu v Tuhnicích ale v rozpočtu zůstala.

Rozpočet počítá s růstem daňových příjmů, například z příjmu fyzických i právnických osob. Opatrné je ale lázeňské město u poplatku z pobytu, který je v rozpočtu odhadovaný na 13 milionů korun. Letos město odhadovalo příjem z poplatku na 19 milionů korun, výběr ale dosahuje zatím jen 14 milionů korun.

Opozice úvěr kritizovala

Opoziční zastupitelé z Pirátů kritizovali hlavě to, že schodek rozpočtu musí město pokrýt z úvěru, který zatíží město do budoucnosti. Výtky měli také k tomu, že rozpočet počítá s příjmem z prodeje hotelu Trocnov, tedy majetku města. Z prodeje nemovitého majetku mají Karlovy Vary získat v příštím roce přes 94 milionů korun.

Jak těžké bylo připravit rozpočet na příští rok? Jsou některé investice, které město mělo původně na příští rok v plánu, ale nakonec je vyřadilo? Jakým způsobem chce město v příštím roce podpořit cestovní ruch a lázeňství, na které výrazně ovlivnila pandemie koronaviru?

Poslechněte si rozhovor s primátorkou Karlových Varů Andreou Pfeffer Ferklovou!

autoři: Monika Červená , Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio