Když jíte hůlkami, sousta nikdy nenapichujte. Znamená to hrozbu smrtí
V zemích východní Asie se jídlo tradičně nabírá hůlkami. Ty stále častěji objevují i v restauracích v Čechách. Nemusíme se jich bát, ale měli bychom znát několik pravidel, které v Návodu na etiketu připomíná Alena Špačková.
„Můžu se hrbit, mlaskat, bagrovat, občas něco potřísnit, ale nikdy jídlo na hůlky nenapichuji! V Asii je to nepřijatelné, chápe se to jako hrozba, že někomu kopete hrob,“ zdůrazňuje Alena Špačková.
Sníst při čekání na jídlo v restauraci pečivo připravené na stole? Velký český nešvar
Víte, co je amuse-bouche? Drobné jídlo, které v restauraci dostaneme ještě před objednanými pokrmy, aby se navnadily chuťové buňky. K tomu můžeme popíjet aperitiv. Připomíná to Alena Špačková v dalším díle Návodu na etiketu věnovanému návštěvě restaurace.
Zároveň se jídlo hůlkami nemíchá a sousta se odebírají shora. Nemůžeme se v jídle přehrabovat a hledat nejchutnější sousto.
„Hůlky nikdy nepokládáme jen tak na stůl ani je neopíráme o misku. To je prý znakem žebráků, kteří ťukali hůlkami o misku, aby jim ještě někdo něco dal. My když dojíme, položíme hůlky vodorovně přes okraj misky,“ doplňuje Alena Špačková.
Související
-
V restauraci si jako první objednává nejvýznamnější osoba, v páru tedy žena
Pokud nejsme při návštěvě restaurace domluveni, že za celou skupinu u stolu objedná jídlo jedna osoba, odvíjí se pořadí objednávek podle společenské významnosti.
-
V restauraci si nikdy sami nebereme jídelní lístek. Podle etikety o vše žádáme personál
S návštěvou restaurace je spojena celá řada pravidel etikety. Týkají se už toho, jak do podniku přicházíme a jak se usazujeme ke stolu, připomíná odbornice Alena Špačková.
-
Jak poznat dobrou restauraci? Podle počtu jídel v menu i podle ubrusů
Pokud chceme někoho, na kom nám záleží, pozvat na oběd nebo večeři, často stojíme před otázkou, jakou vybrat restauraci. Dobrý podnik poznáte podle několika věcí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.