Když si místo bazénu pořídíte jezírko, příroda přijde za vámi

3. srpen 2023

V počtu bazénů jsou Češi v rámci Evropy na špici. Čím dál oblíbenější jsou ale také zahradní jezírka. Ta už dávno neslouží jen jako okrasný prvek. Můžete v nich chovat ryby a skvěle nahradí také bazén.

Pokud si chcete zahradní jezírko pořídit, musíte zvážit prostorové možnosti zahrady a také to, co od jezírka očekáváte. „Jestli očekáváte jen pítko pro ptáky, malou nádrž pro pár rybiček, nebo se v jezírku chcete koupat, plavat,“ říká Roman Papík z Jezírkového centra Čeperka s tím, že varianty je možné kombinovat.

Bazén, jezírko, slaná voda?

„Pokud zřizovatel jezírka nemá rád vodní živočichy, neumí si představit, že se při plavání dotkne ryby, že se postaví a bude mít kluzké dno, není jezírko vhodná volba. Člověk musí počítat s tím, že se tam nastěhují žáby, za nimi užovka, budou tam chodit pít včely, ptáci. Když tam jsou ptáci tak do toho spadne také nějaké to hovínko. Budete tam mít larvy vážek, potápníky, znakoplavky,“ popisuje Roman Papík.

V dnešní době není problém mít v bazénu nebo jezírku slanou vodu stejně jako v moři. V tomto případě už ale nejde o klasické zahradní jezírko. „Ve slané vodě už pojem koupacího biotopu a vyváženého vodního systému není možný. V takové vodě neporostou žádné rostliny, takže tam nemůžete nastavit biologickou rovnováhu tak, jako u klasického jezírka. Takovému systému říkáme kamenný bazén, protože se jedná v podstatě o klasický bazén bez rostlin. Filtrace se pak nedělá biologickou cestou, ale jako filtrace bazénová.“

Stavba svépomocí

Vsadit do země laminátovou vanu zvládne šikovný kutil sám. Pustit se do stavby většího jezírka za pomoci fólie už je mnohem náročnější úkol. „Zručný kutil zvládne všechno. Zkušenost je ovšem taková, že to často končí nezdarem. Je potřeba opravdu zvážit své technické možnosti, chápat funkci jezírka. Vytvořit vyvážený biotop není úplně snadné,“ vysvětluje Roman Papík.

Stavbou jezírka náklady nekončí, něco stojí i samotný provoz. U každého jezírka jsou ale náklady jiné a závislé na typu i použití. „U jezírka o objemu 20 kubíků by neměly přesahovat 80 až 100 W za hodinu, což je nějakých dvacet korun na den. Přičemž plný výkon se pouští na jaře a v létě, v průběhu dalších částí roku lze náklady redukovat,“ říká Roman Papík k nákladům za provoz čerpadel filtrace.

Jak vybrat vhodné místo pro zahradní jezírko? Jaká úskalí můžou při stavbě nastat? A jaké ryby můžete do zahradního jezírka nasadit? Poslechněte si celé povídání s Romanem Papíkem.

Spustit audio

Související