Keramická zimní vesnička s drobnými panenkami

15. únor 2014

Vlastnoručně vyrobenou malebnou keramickou vesničku s malými panenkami v obývacím nebo dětském pokoji hned tak někdo nemá. Je-li vám „patlání se s hlínou“ blízké, můžete něco takového mít.

Co si připravíme? Keramickou hlínu, pokud možno jemně ostřenou, váleček, nůž, tužku a papír, a na zdobení hrocenou špejli, větší štětec, kávovou lžičku, vlastně cokoli, co vás napadne, že by se mohlo hodit, kreativitě se totiž meze nekladou.

Spolu se Soňou Vaicenbacherovou a plzeňskou výtvarnicí Janou Škubalovou se můžeme dát do díla. Z hlíny odřízneme plát a ten začneme vyvalovat válečkem.

Než panenku nebo panenky postavíme na náves, plochým štětcem s hrubými štětinami tam nakreslíme cesty, „vyťopkujeme“ trávník, prostě dozdobíme podle vlastní fantazie. Necháme uschnout a v ideálním případě dáme vypálit.

Nákres domů keramické vesničky

Pokud nemáte doma pec, můžete se zkusit obrátit na mateřské centrum, dům dětí a mládeže, případně školu, kde pořádají keramické kroužky. Jak říká plzeňská výtvarnice Jana Škubalová: „Výpal ke keramice prostě patří.“

Spustit audio