Kříž kalvárie u ruprechtického kostelíka musel pod plachtu. Poutní místo včetně zázračné studánky čeká obnova

Chátrající pískovcové sousoší kalvárie nad půvabným kostelíkem Matky Boží U Obrázku v Liberci Ruprechticích se opravy dočká ještě letos. O jeho záchranu už dlouho usilovali nejen lidé z Ruprechtic, ale také liberečtí restaurátoři.

Sousoší kalvárie u kostela Matky Boží U Obrázku v Liberci Ruprechticích před sejmutím kříže

Ze sousoší Kalvárie u ruprechtického kostela v Liberci už odpadlo několik pískovcových úlomků soch. „Vzadu je vidět ten katastrofální stav. Je tam zřetelné působení naprosto zkorodovaného mohutného kříže, který byl jako podpěra kříže kamenného. A ten už vlastně zmizel. Tady je vidět úplně největší trhlina, která pokračuje skrz celé tělo soklové části,“ zaskočilo restaurátorku Vanesu Trostovou, jak rychle památka za poslední zimu zchátrala.

Aby padající pískovcové části kříže nikoho nezranily, rozhodli se restaurátoři po dohodě s památkáři a s římskokatolickou církví kříž opatrně sundat. Nyní je uložen v kapli v kostele Matky Boží U Obrázku a čeká ho oprava.

Podle libereckého arciděkana Radka Jurnečky chce církev zachránit nejen kalvárii, ale celý poutní areál včetně studánky, kterou naši předci považovali za zázračnou.

„Před asi rokem a půl jsme otevřeli sbírkový účet, který je přímo určený jenom na obnovu areálu U Obrázku. Teď se otvírají nové dotační tituly, takže budeme žádat i z těchto titulů na záchranu jak sousoší, tak studánky,“ potvrdil arciděkan Jurnečka.

Kříž ze sousoší kalvárie u kostela Matky Boží U Obrázku v Liberci Ruprechticích museli restaurátoři sundat, hrozilo, že spadne

„Rádi bychom stihli to nejzákladnější, to nejnutnější, v roce 2024. Podle toho, kolik se nám podaří získat dotací a kolik se nám podaří získat z darů, abychom byli schopni dát svoji spoluúčast“ dodal s tím, že počítají s účastí Libereckého kraje, města Liberce i dalších organizací, které jsou schopny jim nějakým způsobem vyjít vstříc.

„Délka záchranných prací by se odvíjela od toho, jak by ten zásah byl rozsáhlý. A nejdůležitější je provést to tak, aby to, co tam ještě na místě zbylo, se dál nerozpadalo. A pak se uvidí, nejspíš podle přísunu finančních prostředků,“ upřesnil restaurátor Jiří Bláha, jak dlouho by záchrana trvala.

Kalvárie je po sejmutí z kříže přikrytá ochranou plachtou, aby neodpadly další části sousoší. Na plachtě je uvedeno i číslo transparentního bankovního účtu, na který mohou lidé procházející po poutní cestě přispět jakoukoliv částkou na záchranu vzácné památky.

Spustit audio

Související