Krušné hory jsou domovem vzácných plchů zahradních

21. září 2022 13:20

V Krušných horách se podařilo potvrdit výskyt plchů zahradních ve Vlčích jamách u Horní Blatné. Po dvanácti letech tam jeho výskyt znovu zaznamenali přírodovědci z Muzea Karlovy Vary.

Drobný hlodavec s huňatým ocasem připomínající malou veverku patří mezi nejvzácnější savce v republice. Spatřit ho na vlastní oči není snadné, proto pracovníci muzea nainstalovali v jámě Wolfgang fotopasti, které je zachytily.

Na fotografiích je možné rozlišit dospělé jedince i mláďata. To znamená, že populace plcha zahradního tam stále přetrvává a úspěšně se rozmnožuje. „Opravdu se nám povedlo udělat desítky fotek těch plchů. Zjevně jsou tam i dospělí a mláďata. Na národní úrovni je považován za kriticky ohrožený druh,“ říká přírodovědec Jan Matějů.

Jestli je v západním Krušnohoří populace plchů ojedinělá, nebo se vyskytují i jinde, si odborníci zatím netroufají odhadovat. V příštích letech se pokusí uskutečnit podobné průzkumy ve větším měřítku i na dalších lokalitách v Krušných horách.

„V novém tisíciletí je k dispozici jen něco přes 30 nálezů tohoto hlodavce. Bavíme se výhradně o Šumavě a Českém Lese. Dva nálezy jsou tedy k dispozici z Krušných hor. První je z roku 2010 a druhý je ze současného léta, kdy jsme po 12 letech potvrdili, že druh tam stále přežívá,“ dodal Matějů.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio