Lafcadio Hearn: Útržek, Furisode, Příběh o věštění. Tajemné a strašidelné příběhy starého Japonska

3. srpen 2023

Stoupání na horu Vidění, kimono s dlouhými rukávy, které způsobilo požár města Edo, a setkání s vykladačem osudu. Tři příběhy z knihy Hora lebek – Japonsko plné duchů. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Ivan Řezáč
Připravil: Dominik Mačas
Překlad: Roman Tadič
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2022
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

Milovník a obdivovatel starého Japonska Lafcadio Hearn během svého pobytu v zemi vycházejícího slunce řadu let sbíral a zapisoval tajemné a strašidelné lidové příběhy, které pak soustředil do několika knih. Přízračná atmosféra těchto vyprávění pohybujících se na pomezí reality a někdy až hororové fikce si získala popularitu na celém světě. Hearnovy knihy (a nejen jeho nejslavnější Kwaidan) jsou dobře známé i českým čtenářům. První překlady vyšly u nás už v roce 1911.

Do vltavské Povídky tentokrát vybíráme tři ukázky ze sbírky Hearnových próz a úvah Hora lebek – Japonsko plné duchů, kterou přeložil Roman Tadič. Každá z nich přináší neobvyklý příběh. Stoupání na horu Vidění (Útržek), kimono s dlouhými rukávy, které způsobilo požár města Edo (Furisode), a setkání s vykladačem osudu (Příběh o věštění).

Lafcadio Hearn (1850–1904) byl novinář a spisovatel řecko-irského původu. Do Japonska se dostal víceméně náhodou jako korespondent jednoho amerického deníku ve druhé polovině 19. století. Zemi vycházejícího slunce si oblíbil natolik, že se tu dokonce oženil, nechal se adoptovat samurajskou rodinou své manželky a přijal japonské jméno Jakumo Koizumi.

Spustit audio

Související