Láska k přírodě vrací krajině rozmanitost. Zapojte se i vy

7. srpen 2023

Spolek Láska k přírodě působí na Pardubicku a snaží se krajinu okolo nás dělat živější a také rozmanitější. Zaměřuje se na sazení stromů a vytváření záhonů ve městě.

„Zorganizovala jsem několik úklidů. Vyčistili jsme všechny černé skládky okolo Dašic. A když už nebylo co uklízet, tak jsem si říkala, co ještě udělat pro naši krajinu. Hodně cestuji, přijela jsem z českých Bílých Karpat, ze kterých jsem byla okouzlená, velmi se mi tam líbily solitéry, louky s remízky, tak jsem si řekla, že budu sázet stromy,“ říká k nápadu založit spolek Láska k přírodě zakladatelka Michaela Hrdá.

Více květin a hmyzu

Kromě sázení stromů se spolek zabývá rozšiřováním kvetoucích záhonů ve městech, výsadbou cibulovin na travnatých plochách, obecně vytváření vhodných podmínek pro hmyz. „Hodně podporujeme také komunitu. V Dašicích vybudujeme park pro všechny generace a právě komunita bude rozhodovat o tom, jak bude vypadat. Snažíme se také vzdělávat, co se týká bílého světla,“ doplňuje Michaela Hrdá.

Michaela Hrdá

Láska k přírodě pomáhá také vlastníkům půdy. „Snažíme se šířit myšlenku Živé půdy, což je projekt nadace Partnerství, kdy vlastníky informuje o tom, jakým způsobem chránit půdu, kterou propachtováváme. Protože je znehodnocována chemickými hnojivy, takto si necháváme svůj majetek ničit, což je škoda,“ vysvětluje Hrdá.

Zapojte se i vy

Z akcí, do kterých se dobrovolníci můžou aktivně zapojit, je nejbližší ta v Dašicích, která bude 21. října 2023. To se spolek rozhodl vysadit stromy podél řeky Loučné. Veškeré informace najdou zájemci na internetových stránkách laskakprirode.cz

Jaké úspěchy si Láska k přírodě připsala a co chystá do budoucna? Jak můžete pomoci vy a jak se aktivně zapojit? A co má Láska k přírodě společného s medvědy? Poslechněte si celý rozhovor s Michaelou Hrdou.

Spustit audio

Související