Lidé v Josefově odmítli v referendu stavbu větrných elektráren

11. září 2023 10:00

Lidé v Josefově na Sokolovsku stavbu větrných elektráren na území obce nechtějí. Rozhodli o tom ve víkendovém místním referendu.

V Josefově lidé nesouhlasí se stavbou větrných elektráren. Svůj názor mohli vyjádřit v referendu. Zúčastnilo se ho téměř 59 procent místních a většina z nich byla proti větrníkům.

Proti bylo 141 občanů, tedy 73,8 procenta z odevzdaných platných hlasů. Referendum je podle zákona platné. 

Společnost Meridia Nová energie chtěla postavit v katastru obce dva skoro 250 metrů vysoké stožáry, a to na zemědělských pozemcích zhruba kilometr vzdálených od prvních stavení v Josefově ve směru na Krajkovou.

Na pronájmu pozemků už byl investor dohodnutý. Dva větrníky by měly výkon jedné elektrárny 6,2 MW. 

Obci investor slíbil jednorázově dva miliony korun a každoroční příspěvek přes milion. Podle nezávislého starosty Jana Onaka chtěla radnice tyto peníze použít na větší investiční akce.

V okolí Josefova přitom už větrné elektrárny stojí, přímo z obce je výhled na větrný park u Jindřichovic. Lidé se ale obávali negativních vlivů, snížení cen nemovitostí, hluku nebo negativních optických efektů. Nepřesvědčily je ani argumenty odborníků.

Další šance odsouhlasit výstavbu bude podle zákona za dva roky.

Překvapil vás zájem o referendum, co říká na jeho výsledek a co to konkrétně znamená pro vedení obce? Poslechněte si rozhovor se starostou Josefova Janem Onakem!

Spustit audio

Související