LUHAČOVICE - příběhy, životy a osudy významných osobností

Luhačovice jsou město v okrese Zlín ve Zlínském kraji, 16 km jihovýchodně od Zlína na říčce Šťávnice. V Luhačovicích jsou čtvrté největší lázně v České republice a největší na Moravě.

Osobnosti, které se v Luhačovicích narodily, nebo zde žily a tvořily:

Zikmund Jelínek

Zikmund Jelínek s vnoučaty

Narozen 05. 07. 1859 v Luhačovicích, zemřel 12. 03. 1936 v Olomouci. Český podnikatel. Příchod rodiny Jelínků do Vizovic se datuje do roku 1882, v tomto roce. Původní panskou pálenici majitel Aron Eichen svěřil do pronájmu Jakubovi Jelínkovi. Ten ji nikdy neprovozoval kvůli svým vlastním aktivitám v Luhačovicích. Vedení palírny tak svěřil svému synovi, Zikmundovi Jelínkovi. Ten zužitkoval své zkušenosti a založil palírnu Zikmunda Jelínka v roce 1891, kterou později předal svým synům a v roce 1919 odešel na odpočinek do Olomouce. Poslechněte si příběh rodiny Jelínků ZDE.

Dušan Samuel Jurkovič

Dušan Samo Jurkovič se narodil 23. srpna 1868 v Turé Lúke na Slovensku, zemřel 21. 1947 v Bratislavě. Byl nejen architektem, ale i návrhářem nábytku a etnografem. Jeho stavby mají velmi osobitý styl, který je výrazně ovlivněný lidovou architekturou. Mezi jeho nejznámější a dodnes obdivovaná díla patří především lázeňské budovy v Luhačovicích, turistické chaty Libušín a Maměnka na Pustevnách, Křížová cesta na Hostýně nebo rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm. Jeho životní příběh si můžete poslechnout v reportáži ZDE.

Jan Antonín Pitínský

Jan Antonín Pitínský, divadelní režisér

Narozen 30. 10. 1955 ve Zlíně. Český básník, spisovatel, dramatik a divadelní režisér. Vlastním jménem Zdeněk Petrželka. Svou kariéru nastartoval v roce 1975 Divadle na Provázku, kde založil dětský soubor. Za svou tvorbu byl v minulém režimu perzekuován. Pravidelně kromě Brna pobývá v rodném Zlíně, Luhačovicích a Praze. Získal několik Cen Alfréda Radoka, v říjnu 2007 také cenu Ministerstva kultury České republiky.

MUDr. František Veselý, zakladatel Lázní Luhačovice

MUDr. František Veselý

Narozen 18. 3. 1862 v Bystřici pod Pernštejnem, zemřel 6. 1. 1923. Vynikající lékař, skvělý balneolog, zakladatel Lázní Luhačovice. Jeho manželkou byla operní pěvkyně, básnířka a spisovatelka Marie Calma. Životní příběh lékaře Františka Veselého v reportáži najdete ZDE.

autoři: Český rozhlas Zlín , Petr Krygel
Spustit audio