Majitelé zámku v Doudlebách nad Orlicí pokračují v opravách památky. Nejvíc to potřebuje střecha

2. březen 2021 08:48

Do zámecké střechy v Doudlebách nad Orlicí zatéká tak moc, že správa památky musí před každým deštěm natahovat po půdě igelitové plachty. Už šest let po částech řemeslníci střechu opravují. Jenže práce jdou pomalu. Střecha má plochu větší než 3000 metrů čtverečních a její větší část je už v havarijním stavu.

„Všimněte si, ta světlá část střechy, to je loňská oprava," vysvětluje správce rodinného majetku Petr Dujka na nádvoří zámku.

Čtěte také

Díváme se vzhůru, střecha je už tedy z části opravená. Ovšem když otočíme hlavu na druhou stranu, tak tam je vidět ještě stará, původní střecha.
„K těmto obměnám dochází z toho důvodu, že ta bobrovka sama o sobě protéká. A víte co, pojďte se podívat, jaký je to problém."

Vstupujeme hlavními dveřmi do zámku.
„Tady se v současné době uklízí. Všechno se připravuje na novou sezónu, kterou ale nevíme, kdy spustíme."

„Máme tady velký sud, protože když někdy vytíráme pod střechou, máme tady na to dva vysavače, které umí vysávat vodu. Abychom nemuseli kbelíky s vodou tahat o patro níž, tak vodu vyléváme do té nádrže a potom vypouštíme do kanalizace."

Do zámecké střechy v Doudlebách nad Orlicí zatéká

Tady nad námi je vidět, že střecha je již opravená. Jdeme do zadní části.
„Tady jsme vlastně na takovém staveništi. Vidíte kusy dřeva, protože bobrovky jsou uloženy na latích. Trámy jsou zachovalé z původní doby výstavby zámku, to znamená, že je jim 400 let."

Čtěte také

„Teď i napojení staré střechy na tu novou není úplně dobrá záležitost. Takže všude máme natažené plachty, i na druhé straně," říká Bronislava Barvová ze správy zámku.

Co je její největší starostí, když meteorologové předpovídají déšť?
„Rozdělat po střeše igelitové plachty. A potom, když naprší, tak se sem chodí vysávat vodními vysavači. A pak se musí zase ty plachty dát pryč, aby to větralo. Aby tady nevznikaly plísně. To je další věc," dodává Bronislava Barvová.

Kromě části střechy se v letošním roce na zámku v Doudlebách nad Orlicí na Rychnovsku dočkají opravy také tři další komíny, které mají unikátní sgrafitovou výzdobu.

Doudlebský zámek
V roce 1590 byla dokončena stavba doudlebského renesančního zámku, který byl využíván jako lovecký. Renesance do Čech přichází téměř se stoletým zpožděním, a je to doba, kdy šlechtici opouštějí hrady a stěhují se do uvolněnějších zámků. Doudlebský zámek má však ještě tzv. „obranný charakter“ v tom smyslu, že dvůr je obestaven ze všech čtyř světových stran. Uvnitř dvůr v přízemí obklopují otevřené arkády s toskánskými sloupy.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související