Maršál Koněv byl načapán s milenkou v Karlových Varech, musel kvůli tomu na kobereček ke Stalinovi

27. září 2022

Další díl seriálu o Zapomenutých domech nás zavedl do lázeňské části Karlových Varů k budově, která je bohužel už řadu let opuštěná. V minulosti v ní pobýval například sovětský maršál Koněv a oženil se v ní generál Vlasov.

Čtyřpodlažní secesní vilu Margaretu navrhl karlovarský stavitel Josef Waldert. Budovu najdete v rozlehlém parku v lázeňské části Karlových Varů. Byla postavená ve stylu francouzské neorenesance, mluví se o ní jako o historickém a architektonickém skvostu. V roce 1991 byla prohlášená kulturní památkou. 

Nechal ji postavit v letech 1895-1896 bohatý karlovarský měšťan Friedrich Unger a pojmenoval jí po své vnučce Margaretě. Koncem roku 1944 obsadili vilu vlasovci. Bydlel tam generál Vlasov, který se v ní rozhodl uzavřít sňatek, a to i přesto, že byl v té době už ženatý. V roce 1946 byl Vlasov popraven za to, že bojoval po boku nacistického Německa.

Po druhé světové válce byla vila znárodněna a převzalo ji ministerstvo zdravotnictví, které si do ní zvalo prominentní hosty. Vilu navštěvoval například sovětský maršál Koněv. Byl zde vyfocen ve společnosti mladé milenky. Snímky se objevily v tisku a noviny se dostaly do ruky jeho manželky v Moskvě. Ta si šla stěžovat Stalinovi, který si pak za to pozval maršála na kobereček.

V současné době zeje vila v těsné blízkosti Parkhotelu Richmond prázdnotou, několik let je v nabídce realitních kanceláří za částku přesahující 100 miliónů korun.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio