Muzikant a herec Igor Orozovič vydává první autorské album. „Jsem kramář a chci si všechno schovat“

18. duben 2024

„Založil jsem kapelu, protože jsem chtěl zpívat písničky. Řekl jsem si, že už jsem velký kluk a mohl bych si zkusit jiné barvičky v hudbě i psaní textů,“ vysvětluje. Ve kterých divadelních hrách účinkuje s Ivou Janžurovou? Jaký spolu mají vztah? Na čem vyrostl? Jakou audioknihu v poslední době načetl? Kdy a kde bude koncertovat?

„Jde mi spíš o živé hraní, takže hlavně choďte na koncerty. Záznam hudby je pro mě spíš nutnost, aby ta písnička mohla žít dál. Archivace písní je dobrá věc. Jako herce mě mrzí, že člověk na něčem maká, zahraje se to párkrát a pak to je pryč.“

„Divadlo, na rozdíl od hudby, se nedá zaznamenat. Je tady a teď. Nedá se archivovat. A já jsem kramář a chci si všechno schovat,“ přiznává herec a hudebník Igor Orozovič.

Nové album nese název Když chlap svléká tmu. „Nebaví mě sám sebe škatulkovat a říkat, co hraju, protože si pod tím stejně každý představí něco jiného. Každá písnička na tom cédéčku má svůj žánr,“ uzavírá v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.