Nabídka cestovních kanceláří na zimní sezónu

19. listopad 2002
Vaše téma

Zima už o sobě dává vědět a cestovním kancelářím začala druhá část sezóny. Pro milovníky zimních sportů připravily širokou nabídku rekreace jak v našich tak i v renomovaných zimních střediscích. Jak zájezdy za sněhem a zimními sporty vybírat? Při výběru zájezdu v žádném případě nespěchejte jak s výběrem cestovní kanceláře, tak i daného zájezdu. Podle Václava Havlíka, ředitele České obchodní inspekce v Plzni, se spěch nevyplatí.

Havlík: Je dobré vyžádat veškeré podmínky od příslušného pracovníka, podívat se na katalog, nechat si vysvětlit nejasnosti a podrobnosti. A teprve po několika návštěvách uzavřít smlouvu.

Zajímejte se i o případné storno poplatky, které budete muset při případném odřeknutí zájezdu zaplatit.

Havlík: Storno poplatky jsou smluvní, mohou být jakékoliv, je v pořádku vědět, co musíte zaplatit, když nejste pojištěni. Stane se, že z vážných důvodů nelze odcestovat a zbytečné výdaje nejsou k ničemu.

Lyžařská výstroj a výzbroj nepatří mezi nejlacinější, proto se zeptejte, jak budete pojištěni.

Havlík: Většina cestovních kanceláří je pojištěna, hlavně na dobu trasy odjezdu a příjezdu na místo určení, není zanedbatelné i vlastní pojištění. To se asi nebude vztahovat na místo pobytu, úschovnu věcí a je většinou ve smlouvě cestovní kanceláře a rekreačním zařízením amajitel by ji měl nabídnout k dispozici.

Vedle pojištění osobních věcí se v cizině vyplatí mít i pojištění zdravotní.

Havlík: Některé cestovní kanceláře inzerují, že mají uzavřeno výhodné zdravotní pojištění, ale svým - u vlastní pojišťovny - nikdy nic nezkazíte.

Na horách budete využívat i vleků a lanovek.

Havlík: Cestovní kancelář vám může zajistit sky pasy, to je v ceně zahrnutý průkaz, který můžete používat v dané oblasti.

Výhodou je, že za sky pas zaplatíte doma a v české měně. Záleží opět na vás, jaký způsob si najdete, abyste tuto službu využili tak, aby vyhovovala právě vám.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu