Nechte se přenést zpět v čase s historickými povídkami Františka Kubky

30. říjen 2022

Povídky českého novináře, prozaika, básníka, germanisty a překladatele Františka Kubky v podání známých českých herců. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Skytský jezdec
Připravila: Marta Kussová
Účinkuje: Bořivoj Navrátil
Režie: Vladimír Tomeš
Natočeno: 1998 

Lori
Ze vzpomínek básníkovy milenky
Účinkují: Marie Vášová a Klára Jerneková
Režie: Veronika Matějová
Natočeno: 1971

Slavičí stezka
Povídka o krátkém štěstí králevice Karla a jeho choti Blanky z Valois
Účinkuje: Luděk Munzar
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: 2001

Normanská princezna
O nedokonané cestě princezny Kateřiny k Božímu hrobu ve Svaté zemi
Čte: Luděk Eliáš
Režie: Tomáš Kukulka
Natočeno: 1993

Příběh Karla IV.
Povídka z knihy Karlštejnské vigilie
Účinkuje: Ladislav Boháč
Režie: Josef Červinka
Natočeno: 1964

Romance o Zuzaně Vojířové
Účinkuje: Miroslav Doležal
Režie: Jiří Hesoun
Natočeno: 1968

Zpívající fontána
Připravil:
Ivan Němec
Režie: Eva Řehořová
Účinkují: František Derfler, Ladislav Cigánek, Věra Zástěrová a Jan Zvoník
Natočeno: 1996

František Kubka (1894–1961) se narodil na pražském Žižkově, v Praze také studoval germanistiku a slavistiku na Univerzitě Karlově. Po narukování do armády byl v roce 1915 převelen na východní frontu. V zajetí, do kterého se na Rusi dostal, se naučil rusky, což mu umožnilo stát se armádním tlumočníkem. Po návratu do Československa završil roku 1921 studium disertační prací Vztah básnického díla Jaroslava Vrchlického v letech 1869-1876 k literatuře německé. Pracoval v sekretariátu pražské pobočky organizace YMCA, zahraniční redakci deníku Prager Presse a na ministerstvu školství, od roku 1946 do září 1948 působil
jako velvyslanec v Bulharsku. Od roku 1949 byl spisovatelem na plný úvazek.

Skytský jezdec

Setkání s jezdcem v podněperské stepi ovlivní život hlavního hrdiny na dlouhá léta. Aby mohl přestat utíkat před minulostí, musí jej potkat ještě jednou.

Lori

Jaká asi byla Eleonora Šomková, velká láska a snoubenka Karla Hynka Máchy, který ji začal říkat Lori? Byl jejich vztah romantický? Čím ji známý básník trápil a pro co ho zbožňovala? Romanopisec František Kubka, který si díky své zálibě v literárním novoklasicismu oblíbil romantické a exotické látky, v povídce nazvané Lori přichází s fiktivním vyprávěním zestárlé múzy o její lásce k velkému básníkovi. Text je součástí knihy Zpívající fontána aneb Devět pražských novel.

Slavičí stezka

Povídka ze sbírky Karlštejnské vigilie přináší příběh zasazený do prvních dekád 14. století. Příběh o raných počátcích lásky kralevice Karla a jeho první manželky Blanky z Valois. Příběh, který ač se odehrává před sedmi stovkami let a jeho záznam nenajdeme v žádné z kronik, dojímá v podání Luďka Munzara svou něžností. Navrací starší do let mladých a mladým dodává víru v lásku. Přeci jen, kdo z nás by nechtěl, aby mu byl cit vyznán prostřednictvím těch, kteří mají v přírodě hlas nejkrásnější?

Normanská princezna

Příběh nás zavádí do období raného středověku. Princezna Kateřina, dcera normanského knížete Jindřicha z rodu Plantagenetů, se vydává na pouť do Svaté země. Princeznu a její doprovod čeká zastávka v kyperském městě Konstancie, rodišti její patronky svaté Kateřiny. Její cestu však naruší chtivost kyperského krále Izákia, který touží po tom půvabnou princeznu získat. Čest princezny Kateřiny musí být očištěna, a král Izákios za svou drzost potrestán.

Příběh Karla IV.

Příběh Karla IV. je jedním z příběhů knihy Karlštejnské vigilie, která svou podobou připomíná povídky Dekameronu. Povídka vypráví o Karlu IV. a jeho otci Janu Lucemburském v bitvě u Kresčaku z období stoleté války. Jak z historie víme, během bitvy Jan Lucemburský umírá a Karel IV. kvůli zranění z bitvy odchází. Rozhodne se složit hlavu ve francouzském obydlí, kde niterně zpracovává smrt otce a přemýšlí nad svou budoucností. Příběhem otřese příchod tajemné dívky, která jeho myšlenky umocní a rozmaže hranici mezi snem a realitou.

Romance o Zuzaně Vojířové

Jedna z devatenácti novel knižního souboru Skythský jezdec. Příběh je zasazen do období 16. století a vypráví příběh skutečných historických postav. Zámožný šlechtic Petr Vok z Rožmberka potkává mladou Zuzanu, dceru soběslavského mlynáře Zikmunda, která ho zaujme natolik, že ji nechává přivést roku 1580 na svůj bechyňský zámeček. Dívka se stává nejen jednou ze společnic manželky Petra Voka – Kateřiny z Ludanic – ale i členkou nově zřízeného fraucimoru. Jaký osud čeká mladou ženu z prostých poměrů poté, co se do ní zamiluje samotný šlechtic?

Zpívající fontána

Ve sbírce devíti povídek Zpívající fontána František Kubka provádí čtenáře Prahou od dob husitských až po jeho současnost. Povídka Zpívající fontána, podle níž je celá sbírka pojmenována, je vsazena do doby habsburské, kdy v Čechách vládne Ferdinand I. Mladý kamenický mistr Francesco Terzio je v roce 1560 povolán do Prahy, aby pomohl dobudovat Letohrádek královny Anny. Jak se mu asi líbí ve městě, které je tak odlišné od jeho milovaných Benátek, a jak pohlíží na stále přítomné potyčky Čechů s Němci? Touží po štěstí a po lásce. Podaří se mu je ve stověžaté Praze nalézt?

Spustit audio

Související