Nejnebezpečnější silnice v Jihočeském kraji je u Třeboně

5. říjen 2018 14:03

Nejnebezpečnější úsek pro řidiče na jihu Čech je u Třeboně, na pozoru by se ale měli mít i v Jarošově nad Nežárkou nebo v Protivíně. Vyplynulo to z analýzy dat Policie České republiky, kterou provedla pojišťovna Allianz.

Pojišťovna Allianz hodnotila informace z databáze Jednotné dopravní vektorové mapy dostupné na internetu. Zaznamenané jsou v ní všechny nehody, které řešila policie od roku 2007.

Každý si v mapě může filtrovat nehody například podle místa, kde se staly, nebo podle zranění. Pojišťovna se zaměřila na nehodovost od roku 2015 do roku 2017.

Minimálně dvě nehody v jednom místě

Poté vybrala 20 nejrizikovějších míst v zemi. Podmínkou pro zařazení konkrétního úseku do statistiky bylo, že na dané komunikaci se za poslední tři roky přihodily minimálně dvě na sobě nezávislé vážné dopravní nehody a zároveň mezi těmito místy nebyla vzdálenost větší než sto metrů.

Jako nejrizikovější úsek v jižních Čechách byl vyhodnocen úsek silnice I/34 u Třeboně, severovýchodně od místní části Na Kopečku. V celostátním žebříčku skončil na 16. místě.

Cyklisté se na silnicích necítí bezpečně, tři letos v jižních Čechách jízdu na kole nepřežili

Nehoda, cyklista, automobil, srážka

Mnoho střetů, zbytečných přestupků a bohužel i tři tragické nehody. Tak vypadala podle jihočeské policie letošní cyklistická sezóna v kraji. Počet nehod, v nichž figurují lidé na jízdních kolech, stoupá.

V Jihočeském kraji by si řidiči ale měli dávat pozor i u Jarošova nad Nežárkou na Jindřichohradecku, kde ve zmíněném období zemřeli při čtyřech nehodách tři lidé.

Třetím nejrizikovějším místem regionu byla křižovatka Zámecké ulice se silnicí I/20 v Protivíně na Písecku.

Do pěti nejnebezpečnějších jihočeských úseků se dostala i křižovatka na silnici I/3 u obce Bujanov na Českokrumlovsku a mírná zatáčka u Předotic na Písecku, která je také na silnici I/20.

Nejhůř vyšel ze statistik Středočeský kraj. V žebříčku dvaceti nejnebezpečnějších úseků silnic je zastoupený hned čtyřikrát. Naopak kraje Královéhradecký, Liberecký a Ústecký se v TOP 20 vůbec neobjevily.

Ze statistik také vyplynulo, že převážná většina nehod se stala ve dne, na suché vozovce a zavinil ji řidič, který nebyl pod vlivem alkoholu. Téměř třetina havárií se navíc stala o víkendu.

Spustit audio

Související