Největší manažerskou hru na světě vyhráli Češi. Dřív chodili na pardubickou univerzitu

25. květen 2018

Český tým ovládl mezinárodní finále soutěže Global Management Challenge v Dubaji. Poslední klání bylo náročné, účastníci se skoro nevyspali.

„Účastníci hry se stávají manažery nebo správci virtuální výrobní firmy. Vytvářejí co největší hodnotu pro majitele té firmy. S týmem rozhodují o základních otázkách směřování v oblastech výroby, financí, marketingu, lidských zdrojů. Určují, jaké výrobky budou vyrábět, na jakých trzích a za jakou cenu je budou nabízet. Stanovují, kolik strojů na to budou potřebovat, kolik lidí,“ říká člen týmu Answer 42 Lukáš Kruml.

„Rozhodnutí vkládáte do speciálního softwaru, který to vyhodnocuje a porovnává je s ostatními týmy, vašimi soupeři na trhu. Vytvořenou investiční výkonností konkurenty porazíte.“

Praxi nenahradíte

Uvnitř týmu mohli soutěžící komunikovat česky, ale jinak je celá hra v angličtině včetně národního kola. „Manuály a návody jsou v tomto jazyce taky. Účastníci soutěže byli z třeba z Ruska, ale i z Číny, z Keni a podobně.“ Kromě Krumla soutěžila taky Lucie Jelínková a Michal Vilímek.

Lukáš Kruml byl hostem vysílání

Na hru se dá nachystat dopředu. „Při přípravě jsme věnovali hodně času různým modelacím. Simulovali jsme možnosti, které můžou nastat, abychom byli připravení. Na mezinárodním finále jsme toho moc nenaspali, v průměru čtyři hodiny denně,“ usmívá se Lukáš Kruml. 

Pomohlo mu prý to, že se v práci denně setkává se špičkovými manažery. Zkušenosti z praxe mají podle něj váhu.

Pardubická stopa

Univerzita Pardubice je hlavní akademický partner soutěže. „Hru jsem začal hrát někdy v roce 2013. Dostal jsem se k ní právě přes univerzitu. Fakulta ekonomicko-správní vysílá každoročně do soutěže minimálně deset týmů. Aspoň jeden se většinou dostane mezi osm nejlepších v národním finále. Nikdo z nás už letos nebyl studentem té univerzity. Využívali jsme ale poskytnutých znalostí.“

Po osmi letech návrat do čela. Univerzitu Pardubice vede staronový rektor

Rektor Univerzity Pardubice Jiří Málek

Od února je Jiří Málek na čtyři roky zase nejvyšším představitelem pardubické univerzity. Chtěl by i nadále stíhat vědu a výzkum. Zůstává totiž jedním z nejvíce citovaných českých vědců, konkrétně chemiků. Právě svému oboru se poslední roky dost věnoval.

Hra se obecně bere jako školicí nástroj pro studenty, i když ve světě běžně hrávají taky profesionálové. „Každý tým má svého partnera, což bývá velká známá firma. Postupně s ní spolupracujete, zvou vás na různé konzultace, exkurze. Pak vás třeba můžou chtít do firmy získat,“ nastiňuje dopady soutěže Lukáš Kruml. 

autor: Jakub Malý
Spustit audio