Někteří jezdí ve ferrari a druzí v trabantu – jihlavská opozice kritizuje rozdílné investice do sportovišť

24. duben 2024 16:00

Dostávají všechna sportoviště v Jihlavě stejnou péči, nebo jsou některá odvětví víc protežovaná? To byla otázka, kterou na posledním zasedání řešili zastupitelé krajského města. Schvalovali peníze na opravu bazénu v ulici Evžena Rošického i na nákup techniky pro novou multifunkční arénu.

Na vybavení arény uvolnili zastupitelé 200 milionů korun, za které se má nakoupit například jevištní technika, vybavení gastro provozů nebo třeba rolba. V bazénech se budou měnit vany a celá technologie. Město na tento projekt počítá se sumou 50 milionů korun.

Podle zastupitele Libora Kuchyni z opozičního hnutí STAN by si ale bazén zasloužil ale větší investici: „Podmínky jsou tam neadekvátní. Postižené ženy se musejí převlékat v pánských šatnách a projíždět pánskými sprchami, protože nejsou peníze na to, aby se udělal bezbariérový přístup. Se mi zdá, že jeden jezdí ve ferrari a druhý v trabantu.“

Právě ta poslední věta směřovala k tomu, že do některých sportovišť se ve městě investuje víc. Jako příklad může posloužit právě nová aréna, která bude stát bez vybavení skoro dvě miliardy korun. Na to reagoval primátor Petr Ryška z ODS s tím, že není problém potřebné vybavení pro handicapované na bazéně dostavět. Větší investice ale zatím není v plánu: „Nemůžeme všem teď koupit ferrari, na to Jihlava nemá. Někdo musí pořád jezdit ve škodovce, pro někoho bude ferrari a třeba to ferrari postupně koupíme i dalším. Myslím, že dalších 60 let do ledních sportů žádné nové sportoviště dělat nebudeme. Takže se dostane i na plavecký bazén nebo sportovní halu.“

Město teď jedná o rekonstrukci haly se Sportovním klubem nebo tamními Sokoly. Zastupitelé také rozhodli, že do deseti let zrevitalizují sportovní areál na Bedřichově. Podle dřív zveřejněných údajů by to mělo stát 100 milionů korun. Město teď hledá na akci peníze.

Spustit audio

Související