Není to o tom, jak dlouho žiješ, ale JAK žiješ, říká trojnásobný mistr světa v biketrialu Petr Kraus

6. listopad 2020

Trojnásobný mistr světa v trialu Petr Kraus žije ve východních Čechách, ale je známý po celém světě. V pátek 6. listopadu byl po 10. hodině hostem Lady Klokočníkové v živém vysílání ze studia Českého rozhlasu Hradec Králové.

Petr Kraus z Vamberku je nejznámější český Bike Trialista. Na trialovém kole jezdí od svých 9 let a je trojnásobným Mistrem světa v Bike Trialu a pětinásobným Mistrem ČR.

„Kromě závodů jsem se vždy snažil posouvat hranice svého sportu. V Brazílii jsem jezdil po střechách mrakodrapů, v Turecku s divokými koňmi a v Guatemale sjížděl lávovou horu. Moje heslo je: Není to o tom, jak dlouho žiješ, ale JAK žiješ," říká Petr Kraus.

Ve světě je známý svými extrémními kousky. Zdolání Žižkovské věže v rekordním čase je pro Petra jen střípkem v jeho pestré kariéře.

Trojnásobný mistr světa v bike trialu Petr Kraus ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Petr Kraus

Věnuje se focení a natáčení extrémních videí, k jeho koníčkům patří snowboarding, freestyle BMX, motocross nebo hra na bicí. Baví ho cestování po světě a s tím spojené nečekané zážitky, jako třeba pohled na velryby, který se mu naskytl v Jižní Africe při jízdě na vodním skútru. V současnosti platí Petr Kraus za průkopníka v oblasti elektrokol. Miluje sport, muziku, přírodu, adrenalin a relax s přáteli.

Tři zajímavosti o Petru Krausovi:

Jeho přezdívka je Bodyczech.
Do uší mu často hraje funk, R'n'B a hardcore.
Jeho oblíbená jídla jsou pizza, sushi a mexická kuchyně.

Celý rozhovor s Petrem Krausem v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.