Nepůvodní beton a praskliny zmizí ze Samsonovy kašny na budějovickém náměstí. Začala rozsáhlá oprava památky

8. duben 2024 15:12

Plechová zábrana, oblaka prachu a hluk změní na čas příjemné prostředí u Samsonovy kašny na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Začala totiž její rozsáhlá oprava. Větší rekonstrukci barokní památky ze začátku 18. století provádějí restaurátoři společně s vodohospodáři po pětadvaceti letech.

„Teď vysekáváme nepůvodní spárování. To je vysoce hydraulické, tudíž je tvrdé a špatně se z té spáry dostává,“ popisuje první úkol při opravě Samsonovy kašny restaurátor Lukáš Hosnedl.

Beton, který ze spáry nakonec odpadl, odsud nadobro zmizí. „Až budou vytvořeny hydrostěrkové vrstvy, tak se do spáry vloží polyuretanový provazec, který následně přetmelíme pohledovou vápennou spárovací hmotou. Ta je oproti betonu měkčí, pružnější a samozřejmě paropropustná,“ vysvětluje restaurátor.

Na Samsonově kašně je po letech také řada prasklin. „Všechny tyto odtržené části budeme fixovat nerezovými čepy k originálnímu materiálu, aby nedocházelo k jejich oddělování. Zároveň budeme zatmelovat, aby nepronikala voda do konstrukce toho kamene,“ dodává Lukáš Hosnedl.

Po opravě vnější strany bazénu vodohospodáři vypustí vodu. „Za týden budeme muset vypustit 250 metrů krychlových vody z bazénu kašny. Ručně ji vymést, vyčistit, vysbírat to, co se tam nahromadilo. Z plošiny se bude čistit horní mušle a socha a restaurátoři nastoupí dovnitř bazénu, aby i tam udělali podobné opravy,“ upřesňuje mluvčí společnosti Čevak Jitka Kramářová. Práce potrvají do konce dubna.

Související