Nesmrtelný František Gellner. Poslechněte si jeho humoristické povídky

20. červen 2021

Jeho texty zpívá Visací zámek, Mňága a Ždorp, Vladimír Mišík nebo Hm... Mnoha čtenářům otevřel cestu k poezii. Anarchistický buřič a bohém František Gellner záhadně zmizel na podzim roku 1914 někde uprostřed haličské fronty. Jeho život se předčasně uzavřel ve třiatřiceti letech, jeho básně ale žijí dodnes. K letošnímu 140. výročí Gellnerova narození uvádíme výbor z prozaických textů. Účinkuje Ladislav Mrkvička a další. Poslouchejte on-line jeden měsíc po odvysílání.

Sluha, Pan oficiál se žení, Smysl života
Připravil: Jakub Doubrava
Účinkují: Petr Šporcl, Tomáš Drápela, Jan Dvořák, Daniela Bambasová
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno v roce 2007.

Konkurenti
Účinkuje: Viktor Vrabec
Režie: Petr Adler
Natočeno v roce 1994.

Marta
Účinkuje: Luděk Eliáš
Režie: Radovan Lipus
Natočeno v roce 2003.

Štika
Připravila: Lucie Barborková
Účinkuje: Ladislav Mrkvička
Režie: Ivan Chrz
Natočeno v roce 2006.

Přemysl Otakar a nevinná panna
Připravila: Petra Hynčíková
Účinkuje: Zdeněk Mucha
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno v roce 2014.

František Gellner se narodil 19. června 1881 v Mladé Boleslavi v rodině židovského obchodníka. Po maturitě na místním gymnáziu se neúspěšně pokoušel studovat techniku ve Vídni, později mnohem úspěšněji studoval malířství v Paříži a Mnichově. Sblížil se se skupinou tvůrců českého literárního anarchismu, býval častým hostem v olšanské vile Stanislava Kostky Neumanna. Od roku 1911 pracoval v brněnské redakci Lidových novin. Záhy po vypuknutí 1. světové války byla jako rezervista povolán do rakousko-uherské armády a odvelen na haličskou frontu.

Nerozsáhlá literární pozůstalost Františka Gellnera čítá dvě za života autora vydané básnické sbírky a řadu textů a kreseb rozesetých v novinách a časopisech. Teprve posmrtně ho čtenáři objevili jako nejen výborného básníka, ale i povídkáře s vytříbeným smyslem pro humor.

Celé dílo je silně ovlivněno anarchismem. V básních volí jednoduchost bez obrazných pojmenování a v prozaické tvorbě často vychází ze skutečných událostí a postav inspirovaných tím, co pozoroval ve svém okolí. V příbězích o maloměstských rodinách s jejich vdavekchtivými dcerami a hýřícími synky nechybí ironický nadhled a hořký výsměch, s nímž zachytil studentskou nevázanost, manželské nevěry i bídu. Výběr z humoristických povídek poslouchejte celý týden od 13:30 hod.

autoři: Dominik Mačas , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.