Nová Galerie minerálů ve Dvoře Králové vám představí tisíce vzácných kamenů ze všech koutů světa

5. srpen 2021 09:25

Milovníci drahých kamenů a polodrahokamů mohou nově navštívit Galerii minerálů ve Dvoře Králové nad Labem. Uvidí v ní tisíce unikátních minerálů z celého světa. Mezi nimi jsou například několikametrové unikátní ametysty z Brazílie, kameny s těžko vyslovitelnými názvy a také celá expozice, která je věnovaná českým minerálům. 

Zbrusu nová Galerie minerálů ve Dvoře Králové nad Labem. Je tu s námi majitel galerie Luboš Bláha a jeho manželka. Jdeme se podívat dovnitř.

Čtěte také

Vcházíme do prostoru, kde je vše z kamene.
„Ano, jsou to dražší kameny nebo polodrahokamy, různé přírodní minerály."

A vidíme obrovskou ametystovou drúzu z Brazílie.
„Je to přírodní kus z dolů v jižní Brazílii, přímo ze sopečných usazenin. Tam se tak velké a nádherné krystaly dají najít."

Manželka Luboše Bláhy má dokonce i na rukou drahé kameny.
„Tyto velké drúzy se využívají jako krásná dekorace do expozic. A z těch menších úlomků se dělají potom náramky, náušnice nebo náhrdelníky, nejrůznější šperky pro ženy."

Milovníci drahých kamenů mohou navštívit Galerii minerálů ve Dvoře Králové nad Labem

Velkých drúz je tu k vidění opravdu hodně.
„Ty fialové, to jsou všechno ametysty. Jsou umístěny v této hale. Potom začínáme křišťálem a pokračujeme mnoha dalšími kameny."

Čtěte také

Není to jen přízemí, které vyplňují nejrůznější vitríny plné kamenů, ale i horní patro. Co všechno spatříme, když se expozicí projdeme?
„Uvidíte kameny z celého světa. Začínáme Indií, následuje Brazílie, potom evropské státy. A potom je jeden obrovský sál, který je celý věnován jen českým s slovenským kamenům. Pojďte se podívat."

Vrčí tu velká kamenná koule, která se otáčí na vodě.
„Koule váží zhruba 900 kilogramů , je přesně zabroušená a sama se otáčí v proudu vody."

Vystoupali jsme do prvního patra a tady jsou dokonce k vidění i zkameněliny.
„Máme ty vystaveny i zkameněliny. Tady jsou například Amonity, to jsou zkamenělí šneci z Maroka. Ve skutečné velikosti, jak se zhruba před 200 miliony lety vyskytovali."

Kolik místností s drahými kameny tu vlastně je?
„Máme zatím čtyři veliké místnosti a připravujeme ještě další, během zimy. Teď jsme právě na výstavě, o níž si myslím, že není nikde jinde u nás takto obsáhlá a je ji možno veřejně vidět," dodává Luboš Bláha.

Nová Galerie minerálů ve Dvoře Králové nad Labem je pro veřejnost otevřená o prázdninách každý den od 10:00 do 18:00 hodin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související