O otevření cesty Luzenským údolím k Modrému sloupu na Šumavě rozhodne Nejvyšší správní soud

19. červenec 2013

Turisté na Šumavě už od pondělka mohou jít opět až na Modrý sloup. Vstup je tam povolen až do poloviny listopadu, kvůli rozhodnutí krajského soudu v Českých Budějovicích je ale k dispozici jen náhradní cesta úbočím Špičníku. Do Luzenského údolí se na základě žaloby ekologů totiž stále nesmí.

„Divíme se tomu my i turisté z Německa, kteří dneska do střediska přišli a ťukali si na hlavu, proč musí jít po špatné cestě lesem, když je tady autostráda,“ říká Emil Knitlzl z informačního střediska na Březníku.

Obavy ekologů, že by cesta přilákala tisíce turistů, kteří by rušili vzácného tetřeva hlušce, nejsou podle místních vůbec opodstatněné.

„Čtrnáct kilometrů tam i zpátky ujde opravdu jen skalní turista. Úvaha o tom, že je to jedinečný areál výskytu tetřeva hlušce, je ubohá. Ten je tam, kde chodí desetitisíce návštěvníků ročně, ale určitě to není Luzenské údolí,“ tvrdí starosta Modravy Antonín Schubert.

Podle ředitele Správy národního parku Šumava Jiřího Mánka byl tetřev v daném místě zaregistrován jen dvakrát nebo třikrát za posledních 7 let.

Proti rozhodnutí krajského soudu podala kasační stížnost správa národního parku, Klub českých turistů, obec Modrava a dokonce i ministerstvo životního prostředí.

Kdy a jestli vůbec se otevře cesta Luzenským údolím teď záleží na rozhodnutí Nejvyššího správní soudu. Tato cesta je nepřístupná už 75 let a o její zprovoznění se usiluje asi dvacet let.

autoři: en , Iva Menšíková
Spustit audio