O Zlatou přilbu se pojede, závodníků i diváků ale bude míň

2. říjen 2020

Do poslední chvíle nebylo jisté, jak to bude a zda se vůbec pojede, nakonec ale 72. ročník nejstaršího plochodrážního závodu na světě o Zlatou přilbu města Pardubic bude. I když kvůli bezpečnostním opatřením bude jiný a ne každý milovník hliněného oválu ho uvidí na vlastní oči.

„Přípravy byly nesmírně náročné. Už od března se dalo tušit, že nás čeká poměrně dramatický rok. V létě jsme kalkulovali se sedmi a půl tisíci diváky, poté s pěti tisíci a minulý týden jsme se dozvěděli, že budeme mít jen dva tisíce diváků,“ popisuje některé komplikace příprav plochodrážního svátku místopředseda klubu Zlatá přilba Petr Makušev.

Dva tisíce jako plivanec do vody

Kapacita plochodrážního stadionu ve Svítkově je mnohonásobně vyšší. Zavřené tak zůstanou sektory pro stání a diváci budou po tisíci na západní a východní tribuně. „Je škoda, že závod přijde o svou atmosféru, ale bohužel jsou taková opatření, a nedá se s tím nic dělat,“ hodnotí situaci Petr Makušev.

V minulosti už byl závod několikrát přerušen, a tak je důležité, že se letos vůbec pojede. „Stalo se tak za 2. světové války a pak v 50. letech za normalizace. Pak zase zvítězil rozum, závod se vrátil na dostihové závodiště a pak od 63. roku do Svítkova,“ připomíná Petr Makušev.

V klubu shoda o tom, zda letošní ročník jet, nebo odložit rozhodně nepanovala: „Sešli jsme se ve středu a byla to poměrně bouřlivá debata, pralo se srdce s hlavou. Snažili jsme udělat všechno, aby se závod důstojně odjel, byť ve zkrácené podobě.“

Zkrácená verze

Na dva tisíce šťastných majitelů vstupenek čeká ve Svítkově mírně pozměněný průběh závodu. „Z 36 závodníků je to ořezáno na 24. Vypadnou takzvané vylučovací skupiny, bude to zkráceno o 12 jízd, takže místo 32 jich bude jen 20. Ale na kvalitě to neubere. Pojede se v šesti jezdcích. Malé finále, finále na šest kol, tak jak jsme zvyklí,“ vysvětluje Petr Makušev.

Prořídlá startovní listina je ale plná zvučných jmen. „Je tam Jason Doyle, to je dvojnásobný vítěz Zlaté přilby, letos by chtěl dosáhnout třetí přilby v řadě. Ten je hodně natěšený. Matej Žagar, ten byl několikrát ve finále. Andrej Lebedev, který byl vloni druhý. A nesmíme zapomenout na naše želízko v ohni Vaška Milíka,“ vyjmenovává Petr Makušev.

Poprvé se tribuny svítkovského stadionu zaplní v pátek při mistrovství světa juniorů. Sobota nabídne od dvanácti hodin 4. finále světový šampionát FIM Flat Track, od 14 se pojede Zlatá stuha juniorů. A v neděli vyvrcholí plochodrážní víkend bojem o Zlatou přilbu. Kvůli tomu, že odpadnou vylučovací skupiny, tak se pojede až ve 13 hodin. Ve stejný čas pak začíná přímý přenos ve vysílání České televize.

Spustit audio

Související