Obec Neplachov přišla kvůli stavbě dálnice o fotbalové hřiště

1. červen 2018 11:00

Staré fotbalové hřiště v Neplachově na Českobudějovicku mění stavební stroje na dálnici. Stát za něj obci zaplatil pět milionů korun.

Za Neplachovem teď začalo vznikat hřiště nové, za které ale dá obec čtyřikrát tolik. Kromě toho musí státu zaplatit dalších 11 milionů za vynětí pozemku z fondu zemědělské půdy.

Hotová už je hrubá stavba nového zázemí. „Plocha je srovnaná speciálním strojem, takže je v perfektní rovině,“ ukazuje starosta Luboš Zasadil.

Obec se podle něj ptala, zda není možné pořídit hřiště levněji. „Byli jsme vyvedeni z omylu, pouhým vykolíkováním trávníku se to dělávalo před padesáti lety. Dnešní sportovní areál je třiceticentimetrová vrstva štěrku a na tom 15 centimetrů zeminy s uložením drenáží, zavlažováním a tak dále. Nadále tu bude zázemí, tři kabiny, klubovna s pergolou, velký sklad a samostatné zázemí pro rozhodčí,“ vysvětluje.

Obec Neplachov staví nové fotbalové hřiště, o staré přišla kvůli dálnici

V současné době hraje mužský tým Neplachova okresní přebor. Na tréninky i na zápasy si pronajímá hřiště v sousedním Dolním Bukovsku. Organizaci fotbalu má tady na starosti Lukáš Blažek, který by chtěl obnovit dětské družstvo. „Je tam navíc jedna kabina, kde máme v plánu mít juniorku, abychom mohli vychovávat hráče,“ říká.

Stavba hřiště by měla být hotová do konce roku. O vyjmutí pozemku z fondu zemědělské půdy chce starosta požádat až před kolaudací. Doufá, že do té doby získá výjimku, protože podle nového zákona by to stálo 11 milionů korun.

„Bez velkorysosti státu, kvůli jehož zákonům se dostali do téhle šlamastyky, to řešit nepůjde,“ komentuje senátor Tomáš Jirsa.

Neplachov je bez hřiště pět let. Cenu za vynětí pozemku z fondu zemědělské půdy zvedli poslanci na desetinásobek teprve před dvěma lety.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související