Ochrana a odstraňování klíšťat u psů

10. červenec 2002
Dobrá rada

Je léto, doba dovolených, prázdnin a také klíšťat. Přinášíme si je z procházek v přírodě nejenom my lidé, ale i naši čtyřnozí kamarádi - psi. Jak klíště u psa odstranit a jak ho proti těmto nepříjemným parazitům chránit se můžete teď dovědět.

V místech většího výskytu si jich váš pes může přinést několik najednou. Prohlídka po každé procházce je tedy na místě. O likvidaci nezvaných společníků hovoří plzeňský veterinář Pavel Mužík.

Mužík: Nedoporučuji ji provádět holou rukou. Nejlépe se nám osvědčili takzvané elektrikářské krokodýlky, které se kolem klíštěte zacvaknou a snadno se s nimi zatočí. Stejně poslouží i pinzeta.

Před tím na ně nakapat olej nebo jinou tekutinu?

Mužík: Olejem klíště zadusíme a do těla se může dostávat řada toxických látek. Lepší vyjmout je živé a popsaným způsobem.

Ranku po odstraněném klíštěti dobře prohlédněte a ošetřete běžným dezinfekčním roztokem.

Mužík: Není-li kolem větší otok či zčervenání, není kontrola nutná. Pokud se obáváme nějakých komplikací, aplikujeme depotní penicilínovou injekci, aby se zabránilo případnému množení borelií.

Psa je také možné preventivně ochránit.

Mužík: Nejlépe se osvědčili kvalitní obojky, které jsou cenově nejpřijatelnější, další eventualitou je použití sprejů s dlouhodobým účinkem či kápnutí speciálního roztoku mezi lopatky zvířete, ten se vstřebá a působí několik měsíců.

Nechat očkovat proti klíšťatům můžete nejen sebe, ale i psa. Tato investice s e určitě vyplatí.

Mužík: V nebezpečných lokalitách je dobré zvíře očkovat na začátku roku vakcínou proti borelióze, na trhu je dostatečný výběr kvalitních léčiv.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu