Od začátku kontrol na česko-německých hranicích zadrželi čeští policisté v Ústeckém kraji pět převaděčů a 45 migrantů

16. listopad 2023 11:11

16. listopadu je to přesně měsíc od chvíle, kdy saská policie zavedla hraniční kontroly kvůli nelegální migraci. Opatření vystavilo velkému tlaku i policisty na české straně. Od zavedení saských kontrol zadrželi v Ústeckém kraji už pět převaděčů a 45 běženců.

Třeba v Mikulášovicích na Děčínsku pronásledovali dva policisté víc než 40 migrantů. Než dorazily posily, byly Syřané většinou za hranicemi. Policisté víc dělat nemohli – ve Šluknovském výběžku je jich totiž nedostatek.

„Viděl jsem to, ta dodávka projížděla tudy kolem nás,“ ukazuje nezávislý starosta Mikulášovic Aleš Jandus a pokračuje: „Těsně tady před námi jí prasklo kolo, protože byla přetížená. Po ráfku dojeli za hvězdárnu, řidič vystoupil, zamknul auto a odešel.“

Starosta pak nevěřícně sledoval, jak se z dodávky začali hrnout mladí muži. „Bylo jich tam asi 40, takže tam asi měli i nedostatek kyslíku. Pak někdo z nich zavelel a dali se na úprk,“ přibližuje Aleš Jandus.

Mikulášovický starosta okamžitě zavolal místní hlídku policie – na videu, které se šíří po sociálních sítích, je vidět poměrně velký dav, jak utíká ulicemi Mikulášovic a za ním jedou dva policisté ve služebním autě.

V Ústeckém kraji chybí přes 500 policistů

Šluknovský výběžek trápí nedostatek policistů, kdyby tomu tak nebylo, situace v Mikulášovicích mohla podle Janduse, který je sám bývalým policistou, vypadat jinak.

„Čistě teoreticky to mohlo vypadat jinak – kdyby se sem mohlo dostavit víc policistů v poměrně krátké době,“ krčí rameny Jandus.

Jen v Ústeckém kraji chybí 535 policistů, nejvíc na Chomutovsku a právě na Děčínsku.

„Určitě ale není narušena bezpečnost ve Šluknovském výběžku,“ ujišťuje krajský policejní mluvčí Kamil Marek, kterého doplňuje děčínská policejní mluvčí Eliška Kubíčková: „Pohyb policejních hlídek v příhraničních oblastech podél hranice v Ústeckém kraji flexibilně upravujeme, a to podle aktuální situace, kterou každodenně vyhodnocujeme.“

Podle policistů se v případě zadržených migrantů v Ústeckém kraji jedná zejména o občany Sýrie a Turecka.

Spustit audio