Odstřel kormoránů bude snažší, zmizeli ze seznamu zvlášť chráněných druhů

1. duben 2013

Kormorán velký už nepatří na seznam nejvíce ohrožených druhů. Rozhodla o tom vyhláška ministerstva životního prostředí, která dnes nabývá účinnosti. Přemnožení ptáci ničili násady v rybníce nebo rybí populaci na nezamrzlých řekách.

„Máme řeku úplně vyčištěnou, vylovenou, vyžranou od kormoránů. Už asi čtyři roky tady stovky kormoránů přežívají zimu a loví na řece. Loni to bylo nejhorší, to nám jich tady pod Jihlavou lovilo asi 700,“ stěžuje si předseda Moravského svazu rybářského Jan Kopřiva.

Ode dneška už bude odstřel kormoránů jednodušší. Povolení na odlov budou nově vydávat obce s rozšířenou působností. Rybáři už ale tím pádem nemají nárok na náhrady za škody, které kormorán způsobí. Stát by tak měl ušetřit desítky milionů korun ročně.

Ředitel Rybářského sdružení České republiky Michal Kratochvíl rozhodnutí ministerstva životního prostředí kritizuje. Je přesvědčený, že jediným důvodem opatření byly právě peníze.

„Aby už nebyli nuceni platit náhrady za škody, způsobené tímto živočichem. Kormorán je samozřejmě přemnožený, což způsobilo mimo jiné ministerstvo tím, že ho dlouhodobě nesmyslně chránilo,“ tvrdí Kratochvíl.

„V době, kdy se kormorán zavedl na seznam zvláště ohrožených druhů, tak u nás i v celé řadě evropských zemí, to byl opravdu ohrožený druh. Mezitím došlo k obrácené situaci a kormoráni se přemnožili,“ oponuje mistr životního prostředí Tomáš Chalupa.

V České republice podle něj zimuje asi 10 tisíc kormoránů a na podzim a na jaře jich táhne zhruba 700 tisíc.

„To už je číslo, které má fatální vliv nejen na stav ryb, ale i na stromy, které jsou kvůli jejich trusu poškozovány. Klasickým příkladem je problém, který dnes řešíme v Lednicko-valtickém areálu,“ řekl Chalupa.

Hnízdící kormoráni

Tisícihlavé hejno kormoránů krouží také nad plzeňskou Radbuzou nebo Berounkou a během chvíle mění řeku v rybí jatka. Kormoráni připraví rybáře jen v Plzeňském kraji ročně o desítky tun vysazených nebo chovaných ryb.

„Žere vše, co se ve vodním toku vyskytuje. Máme fotografie a dokumenty o konzumaci ryb o velikosti od jednoho až do 65 centimetrů. Každý kormorán potřebuje k tomu, aby přežil, minimálně půl kilogramu ryb,“ říká Petr Dimitrov z Českého rybářského svazu v Plzni.

Myslivce kormorán pozná

Kormorán podle něj dokáže velmi dobře rozeznávat lidi, kteří by mu mohli uškodit. „Rozezná střelnou zbraň od hokejky, reaguje na terénní auta a osoby oblečené v zeleném, což jsou převážně myslivci, kteří po něm střílejí.“

Podle ředitele České společnosti ornitologické Zdeňka Vermouzka se počty kormoránů, kteří u nás tráví zimu, pohybují v posledních 10 letech mezi 8 až 14 tisíci a už se nadále nezvyšují. V posledních zimách je jich prý dokonce o něco méně.

„Pokud je řeka ve stavu přirozeného toku, rozhodně by kormorán neměl způsobit mrtvou řeku. Pokud jsou ovšem řeky regulované, ryby se nemají kam schovat, tak je to pro kormorána prostřený stůl. Je to pro ně krmítko, jako když sypeme sýkorkám za okno.“

Kormorána jde podle Vermouzka účinně plašit. „Pokud se někdo bude v jeho prostředí pohybovat, je jedno, jestli je bude střílet nebo plašit, bude to fungovat stejně. Měli bychom se snažit, aby byly řeky v co nejpřirozenějším stavu, aby tam bylo místo jak pro ryby, tak i pro všechny ostatní živočichy.“

autoři: ima , luh , era , lum
Spustit audio