Ovocnáři v Chelčicích rozšířili sady o pět hektarů. Začali pěstovat jablka na výrobu cideru

10. duben 2024 08:40

Zemědělský podnik Zemcheba Chelčice začal pěstovat jablka vhodná pro výrobu cideru. Našel tak další možnost, jak využít jablka na zpracování. Vyplatí se to podle zemědělců víc než prodej samotného ovoce.

„Zde vidíte výsadbu dvouletých sazenic odrůdy na výrobu cideru. U konzumních jablek bohužel ovocnáři už dva roky prodělávají, a proto sady kácí. My nechceme kácet, chceme udržet 200 hektarů sadů v Chelčicích, a proto hledáme další možnosti,“ ukazuje ředitel společnosti Jaroslav Muška.

Zemcheba Chelčice začala spolupracovat se Svazem malých výrobců cideru. Producenti tohoto nápoje by od jihočeských ovocnářů kupovali nejen jablka určená speciálně na cider. „Ovoce, které na to potřebujeme, je specifické, ale od ovocnářů umíme odebrat i ovoce, které je pro ně neprodejné na pultech, neb není krásné,“ potvrzuje jeden ze zakládajících členů svazu Jan Abt.

Začínající spolupráce výrobců cideru s ovocnáři může ale rychle skončit. Důvodem je připravovaná spotřební daň na tiché víno.

Pokud vláda rozhodne, že dani bude podléhat i cider, jeho producentům se výroba nevyplatí. „Mám-li na tom obchodním hřišti, třeba někde v hospodě, prodat cider, který bude zatížený spotřební daní 23,40, a pivo korunou šedesát, tak se nám tady najednou vytvoří naprosto disproporční daňové prostředí, ve kterém nejsme schopni fungovat,“ upozorňuje Jan Abt.

Podle vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury z ODS by měla vláda o spotřební dani na tiché víno rozhodnout do konce května.

Spustit audio

Související