Parkovací systém v Mariánských Lázních čekají další změny

20. duben 2018 08:05

Nový parkovací systém v Mariánských Lázních zřejmě čekají kvůli peticím občanů změny. Lidem například vadí, že systém znemožní v některých ulicích parkování klientům před provozovnami. Město proto před definitivním spuštěním systém znovu projedná s občany i odborníky.

Nový systém parkování město začalo zavádět loni na podzim. Měl přinést především efektivnější využití parkovacích míst, u mnoha obyvatel města ale vyvolal spíše kritiku.

Problémy se týkají především zóny D, v níž si lidé stěžovali na všechny režimy parkování - placené, rezidentní i kombinované. Následující měsíc tak bude zóna fungovat v provizoriu.

„Značky upozorňující na zónu D budou dočasně zakryty. V tomto směru k tomu dostaly instrukce i naše technické a dopravní služby. Bude se dál pokračovat v osazování parkovacích automatů a v jednání s petičním výborem. Potom, co budou automaty osazeny a projednány změny, měl by se systém spouštět," řekl starosta Martin Kalina.

S kritikou systému parkování vystoupili obyvatelé i na zastupitelstvu

Parkování před provozovnami některých podnikatelů by znemožnilo zavedením čistě rezidentního stání v některých ulicích. Nový systém by také znemožnil parkování lidem, kteří v Mariánských Lázních žijí, ale nemají tam trvalé bydliště, takže nemohou získat rezidentní kartu.

S petičními výbory proto budou dál jednat zástupci města, úřadu i dodavatele parkovacího systému. Změny by se měly týkat především zón C a D, v zónách A a B již systém bez problémů funguje.

Důvodem pro změny v systému parkování ve městě bylo hlavně neefektivní využívání parkovacích míst. Rezidentní stání byla přes den prázdná, zatímco jinde byl parkovacích míst nedostatek. Naopak přes noc mohou nyní rezidenti využít parkovací místa i v jiných ulicích. Po změnách by se měl celkový počet parkovacích míst ve městě zvýšit z 952 na 1056.

autor: Zdeněk Trnka | zdroj: ČTK
Spustit audio