Pes, podzimní počasí a čistota

17. listopad 2002
Dobrá rada

Podzimní plískanice už začaly. Bláto a bahno najdeme nejenom na autech, botách, ale i na našich psech, zvláště když jsou temperamentní. Když mají před domem svůj výběh, je vše v pořádku. Pokud máme naše čtyřnohé kamarády, začínají po každé procházce problémy s očistou. Život je jeden velký kompromis napadne snad každého majitele psa, když jeho čtyřnohý přítel po procházce nevypadá jako pes, ale spíše připomíná kouli bahna. U krátkosrstých plemen je, podle veterináře Petra Béma, očista velice jednoduchá.

Bém: Ve více případech stačí očištění mechanické, nějakým hadříkem.

Složitější očista je u dlouhosrstých plemen psů.Tam už kartáč nestačí a je třeba je omýt nebo vykoupat.

Bém: Koupání nebo omývání čistou vodou, pokud zvíře nemá ekzém, by žádné problémy nemělo vyvolat. Může se dělat i několikrát denně. Pak musí psík dobře uschnout.

Čas od času můžete při koupání použít vhodné mýdlo nebo šampon.

Bém: Všeobecně platí zásada, čím méně tím lépe.

Radí Petr Bém z plzeňské veterinární kliniky. Hodně plemen psů je náchylných na zimu. Proto můžete spojit příjemné s užitečným a vybavit je slušivým oblečkem.

Bém: Za určitých okolností je to účinné, protože někteří jedinci jsou extrémně choulostiví a ochráníme tak zvíře před zdravotními komplikacemi.

A navíc psí obleček od nečistot, které váš pes při procházce nasbírá, velice rychle a bez zbytečného zvyšování hlasu nebo zápasu s pejskem vyčistíte a vyperete.Vše má ale své ale.

Bém: Neznamená to, že každý pes hned nastydne, závisí to na podmínkách ve kterých je zvyklý žít.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu