Petr Sýkora z nadace Dobrý anděl říká: Pokud chce člověk změnit svět, měl by začít u sebe

Kolegyně z nadace Dobrý anděl o něm se smíchem  pronesla: „Ono to může vypadat, že Petr je Mirek Dušín z Rychlých šípů, ale ve skutečnosti jím opravdu je.“ Hostem pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka byl spoluzakladatel této nadace Petr Sýkora.

Nadace Dobrý anděl už od roku 2011 pomáhá rodinám s těžce nemocnými. Za jejím vznikem stojí muž, který podle vlastních slov nejdříve chtěl být bohatý, rychle ale pochopil, že jsou i jiné rozměry života než jen vydělávání peněz. Firmu s papírem, kterou s kolegou v 18 letech rozjeli, proto vyměnil za nadaci, pro kterou se nechal inspirovat na Slovensku.

„U nadace jsme si ty věci dobře rozmysleli i dobře připravili a šli jsme na to od začátku promyšleně, pečlivě, systematicky a důkladně,“ říká o začátcích Dobrého anděla Petr Sýkora s tím, že ho právě tyto začátky velmi bavily.

Je třeba si při práci v nadaci, ve které se koncentruje velké množství bolestných příběhů, nastavit nějakou psychologickou obranu? „Ne každý z nás je stejně vybavený tomu, aby tyto nebo jiné těžké situace zvládal. Každý má svůj recept, který mu vyhovuje. A mimochodem, u nás kanceláři je to smích. Občas pomůže i čokoláda,“ odpovídá na tuto otázku Petr Sýkora.

Říká také: „Když se člověk stane dobrým andělem, tak u toho něco prožívá, nějak ho to mění.“ Potvrzuje tak svá dřívější slova, že pokud chce člověk změnit svět, měl by nejprve začít u sebe.

Co musel změnit sám v sobě? Proč i s rodinou dříve částečně žil na Novém Zélandu? Co mají Novozélanďané a Češi společného? Co mu přináší pobyt a studium v Indii, kam pravidelně jezdí? I to se dozvíte v rozhovoru s Petrem Sýkorou Na pohovce Jožky Kubáníka.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související