Plán sloučit krajské nemocnice na jihu Moravy naráží na odpor odborářů

26. říjen 2022 10:36

Jihomoravští politici chtějí přeměnit devět krajských nemocnic v jednu akciovou společnost. Musejí se ale připravit na protesty zaměstnanců.

Zdravotničtí odboráři se ostře postavili proti. Kritizují jak samotný plán, tak i to, že ho krajští radní schválili bez předchozí veřejné diskuse a jednání se zdravotníky.

Podle radních má transformace nemocnic vést k optimalizaci jejich provozu a k zefektivnění péče. Krajský radní pro oblast zdravotnictví Jiří Kasala z ODS řekl, že akciová společnost zajistí společné nákupy, povede společné vyjednávání se zdravotní pojišťovnou a jednotnou komunikační strategii s brněnskými fakultními nemocnicemi.

Jihomoravské krajské nemocnice

  • Nemocnice Břeclav
  • Nemocnice TGM Hodonín
  • Nemocnice Hustopeče
  • Nemocnice Ivančice
  • Nemocnice Kyjov
  • Nemocnice Letovice
  • Nemocnice Vyškov
  • Nemocnice Tišnov
  • Nemocnice Znojmo

Všechny organizace jsou příspěvkové organizace. Jihomoravský kraj nemá žádnou nemocnici ve městě Brně a v okrese Blansko mu patří pouze letovická nemocnice.

Podle hejtmana Jana Grolicha z KDU-ČSL lidé změnu nepoznají a budou chodit do stejných nemocnic za stejnými doktory, nový subjekt ale bude znamenat lepší kvalitu a rozsah péče i větší ekonomickou stabilitu.

Odboráři tvrdí, že část zaměstnanců odejde

Odboráři naopak tvrdí, že na to doplatí pacienti. Předložili data Ústavu zdravotnických informací a statistiky, podle kterého jsou mzdy lékařů a sester v akciových společnostech výrazně nižší než státem garantované platy zdravotníků v příspěvkových organizacích. Například u zdravotní sestry činí rozdíl v průměru až 10 tisíc korun měsíčně v neprospěch mezd. To by mohlo vyvolat další odliv personálu vyčerpaného několika vlnami covidu.

Dagmar Žitníková z Odborového svazu zdravotnictví se obává zhoršení dostupnosti některých lékařských specializací. Porovnává situaci s jinými kraji, kde po podobném propojení rušili oddělení a pacienti musejí dojíždět.

Rozhodnutí v listopadu zatím nepadne

Příští týden pak měli záměr transformace nemocnic projednat krajští zastupitelé. Na jejich zasedání chtěli přijít i odboráři a předat tam vedení kraje petici proti slučování nemocnic. Postup vedení kraje jako netransparentní už zkritizovali opoziční hnutí ANO a ČSSD.

Ve středu dopoledne krajský úřad oznámil, že bod týkající se transformace na programu zastupitelstva nebude. „Uvědomujeme si, že je zapotřebí vše dovysvětlit a projednat se širokou veřejností, odbornou veřejností i přímo v nemocnicích,“ vysvětlil odložení rozhodnutí radní pro zdravotnictví Jiří Kasala.

Spustit audio

Související