Plány na zpracování lithia v Újezdečku u Teplic vzbuzují u tamních obyvatel obavy

29. prosinec 2023 10:51

Část obyvatel Teplicka letos zaskočily plány na těžbu lithia na Cínovci a jeho zpracování v Újezdečku. Obávají se, že jim těžba, doprava a zpracování rudy zhorší kvalitu života. Hlavně lidi z osady Dukla s třicítkou rodinných domů se brání tomu, aby měli za domy průmyslovou halu.

Lubomír Hostek uspává v kočárku půlročního Lukáše. Chlapeček se narodil v polovině června, právě v době, kdy se obyvatelé Újezdečku začali dozvídat o plánech na stavbu haly na zpracování lithia. „My do dneška ani nevíme, jak ten areál tady bude vypadat,“ konstatuje.

„Musím říct, že jsem byla velmi překvapená, protože jsme se to dozvěděli tak skoro jako náhodou,“ vzpomíná Jana Vítová. V osadě Dukla bydlí přes 20 let. „Pořád si myslím, že to chtěli udělat na tajno,“ dodává.

„Chtějí znehodnotit naši investici – ten klid, co tady byl,“ doplňuje ji Petr Naake, který se do osady nastěhoval před 15 lety a pokračuje: „Někdo prostě přijde s větším množstvím peněz a může si tu dělat, co chce – na úkor druhých.“

Geomet zvažuje i odkup domů v osadě Dukla

„Dukla vyšla z těch 21 lokalit, které jsme posuzovali, jako nejlepší. Nechtěli jsme do oblastí, kde je třeba les nebo zemědělská půda. Díky dostatečné ploše v této průmyslové zóně budeme mít možnost vybudovat technická opatření, která případné negativní dopady eliminuje. V případě, že by se to nepovedlo, jsme připraveni situaci řešit – jednou z možností je i možný odkup těch zhruba 17 domů,“ vysvětluje Martin Pohlodek, ředitel společnosti Geomet, která těžbu připravuje.

„Je pochopitelná obava, že tam vzniká nějaký velký projekt. Ti lidé mají obavu, to je legitimní. Je na nás, abychom ty obavy rozptýlili a těm lidem to vysvětlili,“ dodává Ladislav Štěpánek, který předsedá radě jednatelů skupiny Geomet, kterou prostřednictvím Severočeských dolů vlastní skupina ČEZ.

Obyvatelé osady Dukla se s plány na stavbu zpracovatelského závodu ve své blízkosti nechtějí smířit. Zvažují, že založí občanské sdružení.

Spustit audio

Související