Potřeboval se odreagovat, tak postavil hrad. Švecburg teď může navštívit každý

5. srpen 2021 10:20

Většina českých hradů zažila mnoho panovníků, bitev a má za sebou bohatou historii. To ale není případ Švecburgu u Kváskovic na Strakonicku. Jeho majitel ho vlastnoručně za pomoci přátel začal stavět v roce 2007. Teď je oblíbeným cílem výletů a procházek.

„Jdeme do pětimetrové věže, má dvanáct schodů, jsou takové hrubé kamenné, a je odsud hezký výhled,“ provází hradní pán Jan Švec po svém Švecburgu.

Hrádek začal vznikat v roce 2007, v době, kdy se Jan Švec staral o své nemocné rodiče. „Čistil jsem si tak hlavu, je to takový všelék. Opravdu platí, že člověk musí mít nějaké zpestření života, aby se nezbláznil,“ říká.

Jako první stála strážní věž s vyhlídkou. Hrad se postupně rozšiřoval a aktuálně zabírá plochu asi 10 krát 15 metrů. Kromě věže a nádvoří se sezením je tu třeba i hladomorna. „Máme tady okénko, kterým se podává odsouzeným strava. Mě tady taky jednou zavřeli. Dobyli hrad a mě jako hradního pána zavřeli, všechny buřty snědli a ještě se mi smáli,“ vypráví Jan Švec s úsměvem.

Čtěte také

Dřív se na Švecburgu konaly bitvy i další akce, kvůli koronaviru jsou ale zatím zastavené. I tak je hrad oblíbeným cílem. „Chodí sem rodiče s dětmi, školky, důchodci sem pořádají zájezdy, je to takové veřejné místo,“ potvrzuje Jan Švec.

Na výlet z Týna nad Vltavou přijela například paní Jarka. „Slyšela jsem v práci od kolegyně, že se jí tady moc líbilo, tak jsme se také chtěli podívat. Je to opravdu hezké, stojí to za to,“ chválí.

Malý kamenný hrad stojí na kopci u Kváskovic a vede k němu cesta dlouhá pár set metrů. Zatím je nezpevněná, ale hradní pán se brzy chystá na její úpravu, bude tak víc vhodná třeba i pro kočárky.

Spustit audio

Související