Požírači fantazie a motivace dětí. Tloustnou, chybí jim společnost kamarádů i sport ve volném čase

31. březen 2021

Děti kvůli zavřeným školám čelí podle odborníků podstatně závažnějším problémům, než je jen úbytek vědomostí. Následky mají vliv na vztahy s vrstevníky, ničí motivaci, soustředění i pracovní návyky. U některých dětí také vedou k psychickým potížím.

MgA. Eva Sajdlová hovoří v naší radioporadně na téma: správná motivace dětí v nelehké době.

Čtěte také

Měsíce zavřených škol, distanční výuky a kroužků totiž neznamenají jen zameškané učivo, chybějící praxi i znalosti, ale i obrovské dopady na dětskou psychiku, socializaci a pracovní návyky.

Ačkoli se o této stránce problému příliš nemluví a často je slyšet názor, že dnešní děti stejně žijí převážně online, tedy pro ně současná situace nepředstavuje extrémní změnu nebo zátěž, mnozí rodiče, učitelé a odborníci s tím rozhodně nesouhlasí.

MgA. Eva Sajdlová svou divadelní cestu začala v osmi letech na ZUŠ v Ostrově a už po pěti letech nechtěla dělat nic jiného, než učit dramaťák. Proto ji další divadelní putování vedlo do Brna na JAMU.

Čtěte také

Vysokoškolská léta se spojila s těmi pracovními a Eva měla možnost setkávat se skrz divadlo s dětmi a mladými lidmi na základních, středních i vysokých školách.

Nakonec v roce 2017 zakotvila (už jako vdaná paní a maminka dvou dcerek) v Hradci Králové a pokračuje ve své divadelní cestě v Jesličkách na Základní umělecké škole Střezina.

Základem literárně-dramatického oboru je kolektivní výuka v počtu 8 - 12 žáků v rozsahu dvou lekcí po 90 minách jedenkrát týdně.

Samostatným pojmem a značkou kvality nejen v divadelním světě je stálá divadelní scéna ZUŠ Střezina - Divadlo Jesličky Josefa Tejkla. Představení pro veřejnost se zde konají za normální situace téměř každý den a na jevišti se představují různé divadelní soubory a jednotlivci z řad žáků ale i učitelů.

Eva Sajdlová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Evou Sajdlovou si můžete poslechnout v našem audio archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.