Pro fretky jsou důležité preventivní zdravotní prohlídky

28. březen 2015

Fretky jsou velmi inteligentní šelmy, jejich chovatelé na ně obvykle nedají dopustit a zažívají s nimi hodně radosti a veselých příhod.

Nepočítejte ale s tím, že fretka bude něco jako morče nebo králíček pro vaše dítě. Dovedou být i hodně divoké, svéhlavé a mohou kousat. Pro malé děti to tedy není zrovna to nejvhodnější zvíře, snad jen za dohledu zkušeného chovatele. Pozornost také musíte věnovat zdraví fretek.

S fretkou je třeba pravidelně chodit na očkování proti psince a vzteklině. Očkují se od 6. až 8. týdne věku třemi dávkami a každoročně se provádí přeočkování. Kvůli nebezpečí vzniku nádoru slinivky břišní je dobré očkování vždy spojit s preventivní prohlídkou, kdy veterinář zjistí hladinu glukózy a hormonů v krvi.

I ze zdravotních důvodů je lepší nechat fretku vykastrovat – k čemuž vás ostatně s největší pravděpodobností donutí i její velmi nepříjemný zápach. Někteří majitelé si myslí, že za nepříjemný odér mohou anální žlázky fretek, ale není to tak, na vině jsou zvláštní kožní žlázy, které má fretka po celém těle.

Fretka (ilustr. obr.)

Další zdravotní problémy fretek už jsou poměrně banální a veterináři si s nimi jednoduše poradí. Jedná se ponejvíce o parazity, jako je ušní svrab nebo blechy, zubní kámen a pak také - a na to pozor - pozření drobných předmětů.

Fretky při svých rejdech po bytě mohou natrefit na spoustu drobností, se kterými si hrají, zkoušejí, jak chutnají, a obvykle je spolknou. Následují zažívací potíže a někdy i operace. Svoji fretku tedy hlídejte, a když vám zmizí náušnice, špunty do uší a podobně, zvažte, jestli je nemohla vaše fretka zbaštit.

O zásadních nemocech a o kastraci fretek hovoří v příspěvku plzeňská veterinářka Lucie Kulatá.

Spustit audio