Protektorátní úprava Rudolfina, mezinárodní cyklistická akce a východoněmecký diplomat narozený v Rotavě

4. srpen 2023

Tentokrát vám v rubrice Archivní návraty nabízíme reportáž z přelomu léta a podzimu roku 1941. Německý reportér říšského rozhlasu se tehdy vydal do budovy Rudolfina, kde německá okupační správa prováděla rekonstrukci. Okolnosti stavby nám vysvětlí historik Miloš Hořejš.

S kolegy z našeho partnerského německého rádia MDR nahlédneme do programu cyklistické akce European Peace Ride, která se na podzim uskuteční na českém, německém a polském území.

V závěrečném výročí týdne si povíme o východoněmeckému diplomatovi Rudolfu Rossmeislovi, který se narodil 5. srpna 1923 v Rothau/Rotavě v dělnické rodině. Vyučil se zámečníkem, ve 14 letech vstoupil do Komunistického svazu mládeže.

Po odtržení Sudet narukoval do Wehrmachtu, odkud v posledních týdnech války dezertoval. Po válce, přestože mohl jako antifašista zůstat, dobrovolně odešel z Československa do sovětské okupační zóny, tedy budoucí NDR. Zde vstoupil do tamní obdoby komunistické strany a dal se na diplomatickou dráhu.

V 60. letech byl jmenován velvyslancem ve Varšavě, kariéru zakončil jako velvyslanec v Maďarsku. Zemřel v roce 1986, jeho ostatky byly uloženy na hřbitově, kam východoněmecký režim pohřbíval významné osobnosti.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio