První transplantace oka je pro chirurgii ohromným krokem vpřed. Sen, o kterém se po staletí hovořilo

11. listopad 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Evropská kosmická agentura (ESA) zveřejnila první snímky vesmíru, které pořídil její vesmírný dalekohled Euclid. Podle agentury se dosud nikdy nepodařilo zachytit vesmír tak ostře v takovém rozsahu. Na záběrech je vidět například oslnivá mlhovina Koňská hlava, dosud neviděné vzdálené galaxie a vířící masy hvězd zachycených v nejmenším detailu. Pět snímků, které zveřejnilo Evropské středisko vesmírných operací v německém Darmstadtu, je "ohromující a připomínají nám, proč je důležité pronikat do vesmíru, abychom se dozvídali více o záhadách kosmu", uvedl šéf ESA Josef Aschbacher.

Vědci z Technické univerzity v Liberci (TUL) vyvinuli technologii, která umožňuje znovu využít staré oděvy včetně knoflíků nebo zipů. Materiál se rozemele, směs se zalije pryskyřicí a vylisuje se z ní pevná deska, případně je možné lisovat směs do formy. Vyrobený materiál může najít uplatnění ve stavebnictví, při výrobě nábytku, ale také třeba v automobilovém průmyslu, uvedl Roman Knížek, vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní TUL. Iniciátorem výzkumu byla Diakonie Broumov, která už 30 let pomáhá lidem v nouzi a sbírá, třídí a dál zpracovává použitý textil. 

Čtěte také

Americkým chirurgům na newyorské klinice NYU Langone Health se podařilo poprvé v historii transplantovat oční bulvu. Šestačtyřicetiletému pacientovi Aaronu Jamesovi se do „nového“ oka zrak zatím nevrátil, funkční jsou ale podle lékařů cévy i sítnice. Od 21hodinového zákroku nyní uběhlo šest měsíců. „Ten prostý fakt, že jsme transplantovali oko, je ohromným krokem vpřed, něčím, o čem se po staletí jen hovořilo, ale nikdy se to nikomu nepodařilo,“ uvedl chirurg Eduardo Rodriguez, který tým při transplantaci vedl. Doposud se lékařům podařilo transplantovat jen rohovku.

Čeští odborníci pomáhají vyvíjet malé bezpilotní letouny pro přepravu cestujících. Budoucnost jako ze sci-fi filmu. Drony roznáší jídlo, bezpilotní letouny převáží osoby. Odborníci v rámci projektu Vertimove už nyní připravují aerotaxi, které by v horizontu pár let mohlo osoby vzduchem přenášet. Letový provoz má kvůli komplikovanosti zajišťovat umělá inteligence. První letouny podle odhadů vzlétnou přibližně v roce 2030 až 2032.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

Spustit audio

Související