Psů bez čipů přibývá. Pokud ho majitel nezaregistruje, nedohledáme ho, upozorňuje Vanda Říhová

3. květen 2023

Vanda Říhová už roky pracuje v Záchytném zařízení na ranči Vránov na Sokolovsku a věnuje se výcviku (nejen) problémových psů. Do nového domova jich z Vránova dostala už desítky. O tom, jak náročná práce v útulku je, a co by měli lidé před adopcí psa vědět, si povídala s Davidem Forstem.

Jak jsou na tom útulky v Karlovarském kraji, co se týče obsazenosti? Když to srovnáte se situací o několik let zpátky.

Když budu hovořit především o našem útulku, můžu říct, že je to lepší, než když jsme začínali. Je to i z toho důvodu, že zpravidla se dohledá majitel pejska, nebo vkládají do útulku psi, které majitelé nezvládají.

Pomohlo tomu nějak čipování psů?

Je to povinnost majitele a ne veterináře. Od roku 2020, pokud nemáte čipovaného psa, tak nemá ani platné očkování a tím porušujete zákon, protože vzteklina je ze zákona povinná. Abyste ten čip pod kůží zjistil, musíte mít čipovačku. Tu mají zařízení jako my, městská policie i veterináři.

Čtěte také

Pokud majitel toho psa nezaregistruje psa v nějakém registru na internetu, tak nejsme schopní dohledat majitele a informovat ho, že pejsek se nachází u nás. Je to úžasná záležitost, protože zpravidla se dozvíme i historii toho pejska. Díky čipům se i více psů vrátí zpátky k majitelům.

Jaký názor máte na adopci psů ze zahraničí? Existují totiž spolky, které se teď aktivně věnují záchraně zubožených psů ze zemí jako je Rumunsko, Korea a podobné země, kde psy přece jen vnímají poněkud jinak, než my v Česku.

Nejsem toho úplným zastáncem. Protože u nás se stav psů v útulku poněkud zlepšil, a tím dovozem psů, kteří jsou dost často asociální, nemají vazbu na člověka, si lidé občas nepředstavují, do čeho jdou. Potom nám volají, že mají pejska, kterého nezvládají. Tito psi pravděpodobně budou končit v útulku. Nebo pokud se dostanou k člověku, který by takového pejska zvládnul, tak zase ti psi v našem útulku budou zůstávat. Každý takhle dovezený pes bere místo a domov psu v našem útulku.

Přibylo v našich útulcích psů z Ukrajiny?

To nevím přímo. Ale občas když nějakého psa hledají, tak je to o tom, že si psa dovezli z takové země a není očkovaný, čipovaný, i když by správě do naší země takhle neměl. Ty hranice ale nejsou tak moc hlídané. Podle těchto telefonátů víme, že se to děje.

V poslední době se objevuje více nenačipovaných psů. Myslím si, že to může mít s tímto souvislost, je to podivná náhoda. V poslední době byli ti psi spíše načipovaní. Teď těch psů nenačipovaných a ve zvláštním stavu je dost. Zrovna dneska budeme vyzvedávat od odchytové služby pana Prokeše pejsky, kteří se teď našli takhle v jedné obci. V Mariánkách teď taky takové mají. Je to velká shoda náhod.

Když už by se třeba někdo z našich posluchačů rozhodl pro psa z útulku. Podle čeho by měl vybírat?

Základní kritérium je, proč toho pejska chtějí a co jsou mu schopní nabídnout i co se týče aktivit. Pak také jestli jsou schopní pejska uživit a nějaká veterinární péče.

Na co by si měli dát pozor, když už se pro adopci rozhodnu?

Nechat si poradit, nebát se se zeptat. Nemyslet si hlavně, že když pejska odvedu z útulku, tak za to bude vděčný. U psů to takhle nefunguje, lidé jsou pak zklamaní.

A jak by měl vypadat jeho první den v novém domově?

Chce to mít pochopení, protože pejsek může být ve stresu. Může se stát, že něco označkuje. Tak nějak mu domácnost představit. Nechat mu čas, aby zjistil, jak to tam funguje. Určitě mu dát nějaká pravidla. Jak v kterých zařízeních, ale naši psi jsou už schopni většinou fungovat za pamlsky. Chce to být hlavně trpělivý.

Dokážete odhadnout, zda se k vám do útulku pes vrátí?

Čtěte také

Snažíme se. Máme i dobu, kdy nový majitel psa může vrátit, protože v tom novém prostředí může fungovat malinko jinak. Určitě je vhodné, pokud to úplně nesedí a člověk není ochotný investovat čas, nebát se psa vrátit. I ten pes získal nějaké nové zkušenosti, byl to pro něj výlet, a pokud mu to nevyhovuje, tak se i rád vrátí.

Když se vrátíme na ranč Vránov, jak takový útulek vlastně funguje? Kde berete finance?

Našim zřizovatelem je město Sokolov. Úžasné podmínky nám poskytlo tedy město a podpora je obrovská.

Pokud by vám chtěli lidé nabídnout pomoc, co nejvíce uvítáte?

Pokud chtějí přispět, tak lidé zavolají. Je to ideální po domluvě. Nebo spolupracujeme se zverimexem Pajtaš, kde lidé mohou nechat poukázky a my za ně můžeme koupit, co zrovna potřebujeme.

autoři: David Forst , nkr
Spustit audio

Související