Řasokoule jsou v Japonsku oblíbenými domácími mazlíčky, dostávají i jména, usmívá se Michal Staněk

23. únor 2024

Řasokoule je v současnosti naprostý hit, je to totiž nejen antistresová pomůcka, aůe také dlouhověká a originální dekorace, která navíc nevyžaduje téměř žádnou péči. Roztomilé vodní rostlinky získaly svůj kulatý tvar díky pohybu po dně ledovcových jezer. Hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně byl Michal Staněk, zakladatel firmy Řasokoule.eu.

V Japonsku jsou prý řasokoule tak oblíbené, že jsou to doslova domácí mazlíčci. Je to vůbec možné?

Je to možné. Jsou to doslova domácí mazlíčci, lidé jim dávají i jména. Protože řasokoule, vodní rostlina je na dotyk krásně heboučká a jemá. A svědčí jí, když ji lidé v těch umělých domácích podmínkách vezmou do dlaní, kutálejí si ní. Což vlastně simuluje jejich život v přírodě, v různých jezerech, kde jsou vodní proudy. Lidský kontakt tohle napodobuje.

Řasokoule je bezesporu antistresová pomůcka, což dle mého názoru je vlastně každá rostlina.
Michal Staněk, odborník na řasokoule

Může to být i krásná antistresová pomůcka.
Řasokoule je bezesporu antistresová pomůcka, což dle mého názoru je vlastně každá rostlina.

Čtěte také

Pokud bych si chtěla takovou řasokouli pořídit, co k tomu potřebuji?
Je několik možností. Buď máte doma akvárium s rybičkami, tak můžete dát řasokouli k rybičkám. Další takovou ekonomickou možností je vzít jakoukoliv skleněnou nádobu, ať už skleničku, zavařovačku, cokoliv, dát tam řasokoule, napustit vodou a řasokoule tam budou žít. Ale nebude to tak estetické.

Protože existují nejrůznější designové nádoby, které jsou vyráběny přímo pro řasokoule. A dle mého názoru teprve takový celek, krásné designové nádoby a živých řasokoulí, tvoří ten jedinečný prvek do interiéru.

Řasokoule (latinsky Cladophora aegagropila) je vodní rostlina, která je složena z tisíců jednotlivých řasových vláken, jenž drží pohromadě. Roste do kulatého tvaru, ale mnohdy má tvar spíše šišatý či jinak nedokonalý. Řasokoule byly poprvé objeveny a vědecky popsány v rakouském jezeře Zeller See.

Dle mého názoru teprve takový celek, krásné designové nádoby a živých řasokoulí, tvoří ten jedinečný prvek do interiéru.
Michal Staněk, odborník na řasokoule

Avšak jejich rozšíření je takřka po celém světě. Najdeme je od Japonska, přes Island, Skotsko, Estonsko až po již zmíněné Rakousko.

V ideálních podmínkách se množí rychle, rostou ale pomalu

Z každé řasokoule může během roku odpadnout kolem 10 malých chomáčků řasy, ze kterých pomalu, ale jistě, rostou nové řasokoule. Dožívají se tak vysokého věku, že se na planetě pravděpodobně vyskytují řasokoule starší 100 let.

Čtěte také

Všechny řasokoule rostou velice pomalu a to přibližne o 0,5 cm v průměru za jeden rok. Čím je však řasokoule větší, tím se tempo růstu zpomaluje. Velmi staré řasokoule tak mohou dosahovat skutečně obdivuhodných rozměrů.

Řasokoule jsou jedny z nejméně náročných rostlin na planetě. Je známo, že řasy mohou žít v extrémních podmínkách, což lze říci i o řasokoulích. Pokud nenecháte vyschnout vodu v jejich domečku, je jejich pěstování hračka. Řasokoulím tak k životu stačí pouze pravidelně vyměňovaná voda a slabé světlo. Díky tomu jsou ideálními rostlinami k pěstování v každé domácnosti i kanceláři.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Michalem Staňkem o řasokoulích si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související