Referendum o výstavbě apartmánového komplexu Bratrství v Jáchymově je neplatné

26. únor 2024 08:15

Místní referendum o prodeji pozemků pro výstavbu apartmánového komplexu Bratrství v Jáchymově je neplatné. K plebiscitu přišlo málo lidí. Město tak bude dál jednat s investory, kteří chtějí komplex pro zhruba 1100 lidí postavit. Výsledky hlasování zveřejnilo město na svých webových stránkách.

V Jáchymově mohlo v sobotu hlasovat 1846 zapsaných voličů. K volbám přišlo 508 lidí. Aby byl výsledek referenda platný, je třeba účasti alespoň 35 procent zapsaných osob oprávněných hlasovat a zároveň pro jednu z variant musí být minimálně 25 procent zapsaných osob oprávněných hlasovat.

Platných hlasů bylo 502, z čehož se 477 vyjádřilo proti prodeji pozemků. Voličů se ale účastnilo jen 27,52 procenta, hlasování tak není platné a ani závazné pro vedení města. „Bude tak pokračovat jednání s investory. Já jsem pro prodej pozemků hlasoval a stále si myslím, že to bude další krok pro rozvoj města,“ řekl po vyhlášení výsledků místostarosta František Holý (Místní).

Město Jáchymov v roce 2018 podepsalo smlouvu o smlouvě budoucí na prodej pozemků v lokalitě výsypky bývalého dolu Bratrství za 500 korun za metr čtvereční pro rekreaci a 50 korun za metr čtvereční za pozemky pro parkoviště. Podle některých je ale cena podhodnocená.

Podle posudku, který si před referendem nechalo zpracovat současné vedení města, by ale dnes byla cena pozemků zřejmě ještě nižší. Do sanace bývalé výsypky budou muset investoři investovat značné prostředky.

Spor o komplex apartmánů vyvolává spory hlavně v zastupitelstvu. Byly také jednou z příčin poslední výměny v čele radnice. Zatímco dřívější koalice v čele s Michalem Balážem (Jáchymov v obrazech) bylo proti výstavbě, po přechodu jedné zastupitelky k opozici se vedení města vyměnilo a nové vedení v čele se starostou Jiřím Kouckým z uskupení Volba pro Jáchymov chce s investory jednat.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio